The contribution of skills of humanitarian logistics workers to logistics performance in disaster relief
Afet yardımında insani lojistik çalışanlarının becerilerinin lojistik performansına katkısı
- Tez No: 763718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KUŞAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet Yardımı, İnsani Lojistik, Lojistik Becerileri, Lojistik Performansı, Disaster Relief, Humanitarian Logistics, Logistics Performance, Logistics Skills
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Belirsizlik ve hızlı değişimlerin olduğu bir dünyada artan sayıda doğal ve insan kaynaklı afetlerin yaşanmasıyla birlikte, insani yardım lojistiği alanı son zamanlarda araştırmacıların ilgisini çekmiştir. İnsani yardım kuruluşları yöneticilerinin, iş gereksinimlerini belirlemeleri, doğru insan sermayesini bulmaları ve çalışanların gelişimine katkıda bulunan gerekli becerileri tespit etmeleri için lojistik becerilerin incelemesi çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de afet yardım operasyonlarında görev alan insani lojistikçiler açısından hangi lojistik becerilerin insani lojistik performansı için en önemli beceriler olarak algılandığını araştırmaktır. Ayrıca bu çalışma, genel yönetim ve fonksiyonel lojistik becerilerinin insani lojistikçinin performansı açısından algılanan önemi ile lojistikçilerin demografik değişkenleri arasında bir ilişki olup olmadığını test etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için Türkiye'deki farklı insani yardım kuruluşlarında afet yardım operasyonlarında görev alan insani lojistikçilere bir anket dağıtılmıştır. Toplamda 230 kişilik bir örneklem toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS v.25 yardımıyla betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Post Hoc testleri kullanılmıştır. Çalışma, Türkiye'deki çeşitli insani yardım kuruluşlarında afet yardım operasyonlarında çalışan insani lojistikçiler tarafından algılanan fonksiyonel lojistik becerilerinin öneminin, çalışanların iş tecrübesine göre önemli ölçüde değiştiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca sonuçlar, Türkiye'deki insani lojistikçiler tarafından algılanan genel yönetim becerilerinin öneminin, farklı iş pozisyonları ve farklı organizasyonel faaliyet yerleri açısından önemli ölçüde değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the growing number of natural and man-made disasters happening in a world of uncertainty and rapid changes, the area of humanitarian logistics has recently received interest from researchers. It is crucial for humanitarian organizations to study logistics skills to help managers identify job requirements accordingly and find the right human capital, and be aware of the most relevant skills that contribute to the development of logistics performance. The purpose of this study is to reveal the most important skills for humanitarian logistics performance from the point of view of humanitarian logisticians who are engaged in the disaster relief operations in Türkiye. Additionally, this study aims at testing whether there is a relationship between the perceived importance of general management and functional logistics skills and some demographic variables. To achieve this aim, a self-administered questionnaire is distributed to humanitarian logisticians who are engaged in disaster relief operations in different humanitarian organizations in Türkiye. A sample of 230 responses was collected. With the help of SPSS 25, descriptive statistics, independent-samples t-test, one-way ANOVA, and Post Hoc tests are used to analyze the data. The study finds that the importance of the functional logistics skills perceived by humanitarian logisticians working in disaster relief operations in several humanitarian organizations in Türkiye varies significantly across different years of work experience. Moreover, the results indicate that the importance of the general management skills perceived by humanitarian logisticians varies significantly in terms of the international character of duties and among different job positions.