Geleneğin intikali açısından türkülerde nasihat: TRT türkü repertuvarı örneği
Advice at folk songs in terms of the transition of tradition: TRT folk song repertory sample
- Tez No: 763758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Nasihat, TRT Türkü Repertuvarı, Gelenek, İntikal, Folk Song, Advice, TRT Turkish Folk Music Reportory, Tradition, Transition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Türküler, halkın kültür dünyasında hayat bulan müstesna bir türdür. Topluma dair tüm unsurları incelikle işleyen bu ezgiler, kimi zaman muhatabına nasihat içeren ifadelerle seslenir. Bu çalışmanın amacı, türkülerdeki hikmetli öğütleri tespit edip bu irfan deryasından herkesin istifade etmesini sağlamaktır zira bu yöntemin geleneğin intikaline ciddi katkı sunacağı aşikârdır. Bu bağlamda TRT Türkü Repertuvarındaki 5259 türkünün tamamı titizlikle incelenmiştir. Yapılan incelemede türkülerin birçok konuda insanlara yol gösterecek ifadeler barındırdığı tespit edilmiştir. Bu ifadeler; dinî, tasavvufî, toplumsal, gönül-sevda ve ahlâkî açılardan ele alınıp tasnif edilmiştir. Toplum neyi yaşamışsa türkülere de onu nakşetmiştir. Olumlu nasihatlerin yanı sıra olumsuz olmasına rağmen halk tarafından uzunca yıllar benimsenen hususların da türkülerde yüceltildiği ve bunların nasihat unsuru olarak kullanıldığı dikkati çeken en önemli hususlardandır. Bu çalışmada, türkülerde geçen nasihat unsurları bütün yönleriyle ele alınmış ve bu öğütlerin sebep, sonuç ve yol göstericiliklerine dair bir çerçeve çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Folk songs are parts of an exceptional genre that comes to life within the cultural world of people. These melodies, which elaborate all the elements of the society, sometimes address their audiences with expressions containing advice. The aim of this study is to find out the erudite advice in folk songs and ensure that everyone can take advantage of this profound world, because it is obvious that this method will make a serious contribution to the transmission of the tradition. In this context, all of the 5259 folk songs in the TRT Turkish Folk Music Reportory were meticulously examined by us. In the examination, it has been fond out that the folk songs contain expressions that will guide people about many subjects. These expressions have been classified in terms their religious, mystical, social, romantic and moral contexts. Whatever the society has experienced has been revealed through folk songs. Alongside positive advice, negative issues have also been reflected, they have been used in a conducive manner and certain lessons have been drawn. In this research, the elements of advice in folk songs have been discussed thoroughly and framework has been drawn about the cause, result and guidance of these advices.