Beton parke taş fabrikası risk analizi: Çanakkale'de bir uygulama
Interlocking concrete parquet blocks factory risk analysis: An application in Çanakkale
- Tez No: 763757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, İnşaat Mühendisliği, Accidents, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton Parke Taş, Üretim Tesisi, Risk Analizi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Concrete Parquet Blocks, Factory, Risk Analysis, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Dayanıklı, uzun ömürlü, ekonomik ve kullanımın kolay olması gibi avantajlarından dolayı beton parke taşı, bordür gibi elemanlar günümüzde yol kaplamasında kullanılan vazgeçilmez malzemelerdir. Bu malzemenin üretiminde makinalar kadar insan gücünden de yararlanılmaktadır. Dolayısıyla insanın çalıştığı her yerde iş güvenliği ve sağlığı açısından çalışma şartlarının uygun olması kaçınılmazdır. Bu zemin kaplama malzemelerinin üretildiği tesislerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması önemli bir konu haline gelmiştir. Bilindiği üzere iş sağlığı ve güvenliğinin amacı iş yerinde çalışma ortamında çalışanları etkileyecek her türlü tehlike ve riski azaltmak ya da kabul edilebilir seviyeye getirmektir. Günümüzde üretimin fazla olduğu ülkelerde, uygun olmayan çalışma koşullarına bağlı olarak artan iş kazalarını en aza indirmek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu tez kapsamında yol yapım çalışmalarının vazgeçilmez unsuru olan beton parke taş, su oluğu, bordür gibi kaplama malzemelerinin üretildiği bir tesiste risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bu üretim tesisinde çalışanları etkileyecek tehlikeler belirlenmeye ve risk analizi yapılarak bu tesiste çalışanların sağlığını en yüksek seviyede korumak için alınması gereken önlemler belirlenmeye çalışılmıştır. Risk analizi 3T yöntemi ile yapılmış ve iyileştirmeye yönelik alınması gereken önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to their durable, long-lasting, economic and easy-to-use advantages, elements suzh as concrete parquet blocks and curbs are indispansable materials used in road pavements today. In the production of this materials, manpower is used as well as machinery. Therefore, it is inevitable that working conditions should be suitable in terms of occupational safety and health wherever people work. The formation of an occupational health and safety culture in the facilities where these road pavement materials are produced has become an important issue. As it is known, the purpuse of occupational health and safety is to reduce all kinds of hazards and risks that may affect employees in the workplace or to bring them to an acceptable level. Today, in countries where production is high, occupational health and safety improvement studies are carried out in order to minimize the increasing occupational accidents due to unsuitable working conditions. Within the scope of this thesis, a risk assessment was carried out in a facility where paving materials such as concrete paving stone, water trough and curb, which are indispensable elements of road construction works, are produced. It has been tried to determine the hazards that will affect the employees in this production facility and to determine the precautions to be taken to protect the health of the employees at the highest level by making a risk analysis. Risk analysis was made with the 3T method and the prevention to be taken for improvements were specified.