Odontojenik kistlerin cerrahi tedavi protokollerinin değerlendirilmesi
Evaluation of surgical treatment protocols for odontogenic CYSTS
- Tez No: 763828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN SARUHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Marsupialization, Odontogenic Cyst, Retrospective
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı odontojenik kaynaklı kistlerin cerrahi tedavileri sonrası kemik iyileşmesinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza odontojenik kist nedeniyle kliniğimize başvuran, cerrahi olarak enükleasyon ve/veya marsüpyalizasyon yapılan, histopatolojik olarak kist tanısı koyulan 38 hasta dahil edildi. Hastalar demografik, klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Demografik değerlendirmede; hastaların yaşı, cinsiyeti, sistemik hastalıkları değerlendirildi. Klinik değerlendirmede; çene, gömülü diş varlığı, patoloji sonucu, tedavi şekli, dişlerde yer değişikliği ve rezorpsiyon, anatomik yapılarla ilişki, ilgili veya komşu dişlerde kanal tedavisi ve çekimler değerlendirilmiştir. Radyografik görüntüler bilgisayar programına aktarılarak pre-operatif ve postoperatif alan ölçümleri bilgisayar programı üzerinde yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza, yaşları 11 ila 82 arasında olan 23'ü erkek 15'i kadın toplam 38 hasta dahil edildi. Sistemik hastalıklar açısından değerlendirildiğinde hastaların 29'un da hiçbir sistemik hastalık hastalık görülmezken 9'un da sistemik hastalık görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastaların 11'in de maksillada, 27'in de mandibulada odontojenik kist görülmüştür. Gömülü dişle ilişkisine göre değerlendirildiğinde, hastaların 26'ın da kistik lezyonun gömülü dişle ilişkili olduğu, 12'in de ilişkili olmadığı görülmüştür. Histopatolojik değerlendirme sonucu bu hastaların 23'ün de radiküler, 9'un da dentigeröz, 6'ın da keratokist görülmüştür. Sonuç: Odontojenik kistlerde cerrahi tedavi sonrası 6.ayda marsüpyalizasyon yapılan vakalarda enükleasyon yapılan vakalara kıyasla daha hızlı iyileşme olduğu radyolojik olarak görülmüştür. Anahtar Kelime: Marsüpyalizasyon, Odontojenik Kist, Retrospektif
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the bone healing clinically and radiologically after surgical treatment of cysts of odontogenic origin. Materials and Methods: 38 patients who applied to our clinic for odontogenic cysts, underwent surgical enucleation and/or marsupialization, and were diagnosed with histopathological cysts were included in our study. The patients were evaluated demographically, clinically and radiologically. In demographic evaluation; The age, gender, and systemic diseases of the patients were evaluated. In clinical evaluation; jaw, presence of impacted teeth, pathology result, treatment method, tooth displacement and resorption, relationship with anatomical structures, root canal treatment in related or adjacent teeth and extractions were evaluated. Radiographic images were transferred to the computer program and pre-operative and postoperative area measurements were made on the computer program. Results: A total of 38 patients, 23 male and 15 female, aged between 11 and 82 were included in our study. When evaluated in terms of systemic diseases, 29 of the patients did not have any systemic disease, and 9 of them had systemic disease. Odontogenic cysts were observed in the maxilla in 11 of the patients included in the study and in the mandible in 27 patients. When evaluated according to its relationship with the impacted tooth, it was seen that the cystic lesion in 26 of the patients was associated with the impacted tooth, and 12 of them were not. As a result of the histopathological evaluation, 23 of these patients were radicular, 9 were dentigerous, and 6 were keratocysts. Conclusion: Radiologically, it was observed that in odontogenic cysts 6 months after surgical treatment, cases with marsupialization had a faster recovery compared to cases with enucleation.