Odontojenik kist tedavisi sonrası burun tabanı rejenerasyonunun konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of nasal floor regeneration following odontogenic cyst treatment using cone-beam computed tomography: A retrospective study
- Tez No: 1008319
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Odontojenik kistler, Odontogenic cysts
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üst çene ön bölgede lokalize tek taraflı burun tabanında deformasyon ve kortikal devamlılık kaybına neden olan odontojenik kistlerin cerrahi tedavisinden sonra burun tabanında meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Ön çalışmaya, üst çenelerinde herhangi bir patolojik oluşum bulunmayan ve farklı nedenlerle konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüsü alınmış 20 birey, ana çalışmaya ise tek taraflı burun tabanı etkilenmiş olan 19 odontojenik kist vakası dahil edilmiştir. Değerlendirmeler KIBT görüntülerinde koronal kesitlerde gerçekleştirilmiştir. Burun tabanın her iki tarafında yapılan lineer morfometrik ölçümlerle birlikte ilgili noktaların Hounsfield birimi (HU) değerleri de kaydedilmiştir. Ön çalışmada, sağlıklı bireylerde burun tabanının hem morfolojik ölçümler hem de HU değerleri bakımından istatistiksel olarak simetrik bir yapıya sahip olduğu saptanmıştır. Ana çalışmada ise, kist tedavisi görmüş taraf ile sağlıklı taraf arasında lineer morfometrik ölçümler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamış (p>0,05), ancak HU değerleri açısından, kist tarafındaki değerlerin sağlıklı tarafa kıyasla anlamlı ölçüde daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Uygulanan cerrahi yöntemler (marsupializasyon ve enükleasyon) arasında ne morfometrik ölçümler ne de HU değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). KIBT görüntüleri üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada, sağlıklı bireylerde burun tabanının simetrik bir yapıya sahip olduğu; odontojenik kistler nedeniyle bütünlüğü bozulan burun tabanının, cerrahi tedavi sonrası yeniden şekillenerek sağlıklı tarafla benzer bir yapıya kavuştuğu; operasyon bölgesindeki HU değerlerinin sağlıklı tarafa kıyasla daha düşük olduğu ve bu durumun kemik mineralizasyonunun tamamlanmamasıyla bağlantılı olabileceği; burun tabanının yeniden oluşumu ve HU değerleri açısından, uygulanan tedavi yöntemleri (marsupyalizasyon ve enükleasyon) arasında önemli bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the changes occurring in the nasal floor following the surgical treatment of odontogenic cysts localized in the anterior maxilla, which cause unilateral deformation and loss of cortical continuity of the nasal floor. The study was conducted in two phases. The preliminary study included 20 individuals without any pathological findings in the maxilla who had undergone cone-beam computed tomography (CBCT) imaging for various reasons, while the main study comprised 19 cases of odontogenic cysts with unilateral nasal floor involvement. Evaluations were performed on CBCT images using coronal sections. In addition to linear morphometric measurements obtained from both sides of the nasal floor, Hounsfield unit (HU) values of the relevant points were also recorded. In the preliminary study, it was determined that the nasal floor in healthy individuals exhibited statistical symmetry in terms of both morphometric measurements and HU values. In the main study, no statistically significant difference was found between the cyst-treated side and the healthy side in terms of linear morphometric measurements (p > 0.05). However, HU values on the cyst side were found to be significantly lower compared to the healthy side (p < 0.05). Furthermore, no statistically significant differences were observed between the surgical treatment methods (marsupialization and enucleation) in terms of either morphometric measurements or HU values (p > 0.05). In this study conducted using CBCT images, it was determined that the nasal floor exhibits a symmetrical structure in healthy individuals; that the nasal floor, whose integrity is disrupted due to odontogenic cysts, undergoes remodeling after surgical treatment and regains a morphology similar to the healthy side; that the HU values in the operated region are lower compared to the healthy side, which may be associated with incomplete bone mineralization; and that there is no significant difference between the treatment modalities (marsupialization and enucleation) in terms of nasal floor regeneration and HU values.