Öz denetim becerileri ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the mediating role of psychological resilience in the relationship between self-control skills and emotion regulation
  1. Tez No: 763836
  2. Yazar: ÇİĞDEM GEZİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz denetim, Duygu düzenleme güçlüğü, Psikolojik sağlamlık, Self-control, Difficulty in emotion regulation, Resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, öz denetim ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmaya Türkiye'de çeşitli illerden 218 kadın 115 erkek olmak üzere toplam 333 kişi katılmıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Öz Denetim Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği–Kısa Form ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği uygulanmıştır. Testler sonucunda elde edilen verilerin analizi için SPSS 25 programından yararlanılmıştır. Öz Denetim Ölçeği için non-parametrik yöntemler kullanılırken diğer ölçeklerin analizleri için parametrik yöntemler kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenirlik analizi yapılmış; Cronbach Alpha katsayıları Öz Denetim Ölçeği için .69, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği–Kısa Form için .93 ve Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği için .90 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, Çoklu Varyans Analizi, korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada analizler sonucunda Öz Denetim ile Duygu Düzenleme Güçlüğü arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken; Öz Denetim ile Psikolojik Sağlamlık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır ve Duygu Düzenleme Güçlüğü ile Psikolojik Sağlamlık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda Öz Denetim ve Psikolojik Sağlamlık puanları Duygu Düzenleme Güçlüğü'nü anlamlı bir düzeyde yordamakta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of psychological resilience in the relationship between self-control and difficulty in emotion regulation. A total of 333 people, 218 women and 115 men, from various provinces in Turkey participated in the research. Demographic Information Form, Self-Control Scale, Emotion Regulation Scale-Short Form and Psychological Resilience Scale were administered to the participants. SPSS 25 program was used for the analysis of the data obtained as a result of the tests. While non-parametric methods were used for the Self-Control Scale, parametric methods were used for the analysis of other scales. Reliability analysis of the scales used in the research was made. The Cronbach Alpha coefficients were found to be .69 for the Self-Control Scale, .93 for the Emotion Regulation Scale-Short Form, and .90 for the Adult Resilience Scale. Independent sample t-test, Analysis of Multiple Variance, correlation and regression methods were used in the analysis of the data. As a result of the analyzes in the study, a statistically significant positive correlation was found between Self-Control and Difficulty in Emotion Regulation. No significant relationship was found between Self-Control and Psychological Resilience. A significant negative correlation was found between Emotion Regulation Difficulty and Psychological Resilience. As a result of the regression analysis, it was seen that Self-Control and Psychological Resilience scores predicted Emotion Regulation Difficulty at a significant level.