Kerkük'ün siyasi, ekonomik ve sosyal durumu (1534-1600)
Political, economic and social status of Kirkük (1534-1600)
- Tez No: 763991
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kerkük, Vakıf, Osmanlı Devleti, Siyasal ve Sosyal Durumu, Kirkuk, Foundation, Ottoman State, Political and Social Situation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
1534 yılında Kanûnî Sultan Süleyman Irakeyn seferini düzenlemiştir.Bu tarihten sonra Kerkük tam anlamıyla Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Osmanlı ileSafevi devletleri arasındaki mücadelenin neticesinde bölgenin hakimiyeti bir çok kere el değiştirmiştir. Bu durum ise bizim tez çalışmamızı 1534-1600 tarihleri arasında belirlememize neden olmuştur. 1600 tarihinden sonraki yıllarda Osmanlı ile Safevi mücadelesi yeniden başlamıştır. Safeviler önce Bağdat'ı sonra Kerkük'ü ele geçirmişlerdir.Kerkük, Osmanlı Devleti'nin hakimiyetinde bulunmuş siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan önemli olan bir şehirdir. Bu bağlamda tez çalışmamızda Kerkük'ün Osmanlı yönetiminde olduğu yıllar içerisindeki siyasi, ekonomik ve sosyal durumu incelenmiştir. Tez çalışmamızda mufassal ve icmal tahrir defterleri temel kaynaklarımız olmuştur. Çalışmada ele alınan diğer bir husus ise Kerkük'ün çeşitli vakıf müesseselerinin devlete olan katkılarıdır. Aynı zamanda bu müesseselerin toplumdaki yeri ve devlete sağladığı gelir hakkında geniş bilgi verilmiştir. Kerkük şehrinin nüfusu hakkındaki en eski belge 1548 yılındaki 111 numarlı defterde kayıtlıdır.
Özet (Çeviri)
In 1534, Suleiman the Magnificent organized the Irakeyn campaign and after that date Kirkuk was completely under Ottoman rule. As a result of the long struggle between the Ottoman and Safavid sides up to this date, the dominance of the region changed hands many times. Therefore, we stated our thesis between 1534-1600. Ottoman Safavid struggle started again after 1600, and a few years later, the Safavids first captured Baghdad and then Kirkuk. The city of Kirkuk has been one of the important cities under the domination of the Ottoman Empire in terms of political, economic and social aspects. In our thesis study, source detailed and icmal notebooks have been our main sources.In this context, in our thesis, we examined the political, economic and social areas of Kirkuk under the Ottoman rule. Another issue in our study is the contributions of various foundation institutions of Kirkuk to the state. At the same time, extensive information is given about the importance of these institutions in society and the income they provide to the state. The oldest document about the population of the city of Kirkuk is recorded in the book numbered 111 in 1548.