Konya'daki gelenekli kadın takıları
Traditional women's metallic jewelry in Konya
- Tez No: 763997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇAYDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Konya, takı, maden, süsleme, Konya, jewelry, metal, ornament
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
Bu çalışmada“Konya'daki Gelenekli Kadın Takıları”konu olarak seçilmiştir. Konu kapsamında; Konya İli müze, ev ve özel koleksiyonlarda bulunan takı- lardan alınlıklar, bilezikler, bileklikler, broşlar, dulukluklar, gerdanlıklar, hamailler, kemerler, kolyeler, küpeler, pazubentler, saçlıklar, tepelikler, tokalar ve yüzükler incelenmiştir. İncelenen örneklerin özelliklerini belirlemek için, değerlendirme formları ha- zırlanmıştır. Konunun daha önce araştırılmamış olması, konunun önemini ortaya koymaktadır. Konya İl'inde ve ilçelerde bulunan müzeler ve 32 ilçe ve köylerine gidilerek eserler bire bir incelenmiş, eserlerin sahipleriyle sözlü mülakat yapılmış takı ve takı yapımı ile ilgili bilgiler alınmıştır. Fotoğraflar çekilerek envanter oluşturulmuştur. Çekilen fotoraflar photoshop programında tek tek dekupe edilerek çizimleri de ya- pılmıştır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi, araştırmanın sınırlan- dırılması ve araştırmanın yöntemi, araştırma ile ilgili kaynaklar ve Konya yöresinde takılarda kullanılan terimler ele alınmıştır. İkinci bölümde takının tanımı ve tarihçesi, türü, yapım teknikleri, süsleme teknikleri, kullanılan malzemeler, renk ve motif özellikleri ele alınarak bilgiler ve- rilmiştir. Üçüncü bölümde ise Konya ili ve ilçelerdeki müzelerde ve özel koleksiyon- larda incelenen 320 adet maden takı örneklerinin değerlendirme formları oluşturul- muş ve ayrıntılı olarak analizi yapılmıştır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise yazılı kaynaklardan ve konu ile ilgili uzmanlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, maden malzeme kullanarak yapılan kadın takılarının genel özellikleri, günümüzdeki durumu ve yapılacak çalışmalar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“Traditional Women's Metallic Jewelry in Konya”has been chosen as the subject. Within the scope of the subject; Crowns, bracelets, bracelets, brooches, widowhoods, necklaces, hamails, belts, necklaces, earrings, armlets, hairpins, crowns, hairpins and rings found in museums, households and private collections in Konya were examined. Evaluation forms were prepared in order to determine the characteristics of the examined samples. The fact that the subject has not been researched before reve- als the importance of the subject. By visiting the museums and 32 districts and villages in Konya and its dist- ricts, the artifacts were examined one by one, verbal interviews were made with the owners of the artifacts, and information about jewelry and jewelry making was obta- ined. An inventory was created by taking photographs. The photos taken were deco- upage one by one in the photoshop program and their drawings were made. In the introduction part, the subject, purpose and importance of the research, the limitation of the research and the method of the research, the sources related to the research and the terms used in jewelry in the Konya region are discussed. In the second part, the definition and history of jewelry, its type, production techniques, decoration techniques, materials used, color and motif features are dis- cussed and information is given. In the third part, evaluation forms of 320 metal jewelry samples, which were examined in museums and private collections in Konya and its districts, were created and analyzed in detail. In the evaluation and conclusion part, in line with the information obtained from written sources and experts related to the subject, the general characteristics of women's jewelry made using metal materials, their current status and the studies to be carried out are given.