Görsel sanatlar öğretmen adaylarının mükemmeliyetçilik düzeylerinin akademik başarılarına etkisi
The effect of perfectionism levels of visual arts teacher candidates on their academic achievement
  1. Tez No: 764038
  2. Yazar: EMİNE KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA LİMAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Mükemmeliyetçilik, Akademik Başarı, Visual Arts, Perfectionism, Academic Success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada, görsel sanatlar öğretmen adaylarının mükemmeliyetçilik düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının mükemmeliyetçilik düzeylerini belirlemek amacıyla , Hewitt ve Flett (1991) tarafından geliştirilen ve Oral (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği”kullanılmış, elde edilen bulgular öğrencilerin yılsonu başarı ortalamaları ile karşılaştırılmıştır. Ölçek 2021-2022 eğitim öğretim yılında Trabzon Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim- İş Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 1. 2. 3. ve 4. sınıf düzeyindeki 91 görsel sanatlar öğretmen adayına uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Gruptaki sayılar göz önüne alınarak, bağımlı değişken olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik ile değişkenler arasındaki ilişkiler non-parametrik teknikler ile incelenmiştir. Bu doğrultuda veri analizinde tanımlayıcı istatistik, Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular görsel sanatlar öğretmen adaylarının mükemmeliyetçilik düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Öğretmen adaylarının mükemmeliyetçilik düzeyleri ile cinsiyet, sınıf ve yaş değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Aynı şekilde mükemmeliyetçilik ve akademik başarı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Elde edilen sonuçlarda yurt içi ve yurt dışı alan yazında araştırmayı destekler nitelikte çalışmalar bulunurken, zıt görüşlerdeki çalışmalar da bulunmaktadır. Bu durum tartışma bölümünde detaylı olarak ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle ileride yapılacak araştırmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the perfectionism levels of visual arts teacher candidates and their academic success. In this context, the research was carried out with the quantitative research method. Questionnaire technique was used as a data collection tool. The research data were collected by comparing the perfectionism levels of the teacher candidates and the findings obtained with the students' end-of-year achievement averages of the“Multidimensional Perfectionism Scale”developed by Hewitt and Flett (1991) and adapted into Turkish by Oral (1999). The scale was applied to 91 visual arts teacher candidates at the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades studying at Trabzon University Fine Arts Education Department of Painting and Business Education in the 2021-2022 academic year. The data obtained in the study were analyzed with SPSS 23.0 package programs. Considering the numbers in the groups, the relationships between the dependent variable, self-directed perfectionism, and the variables were examined using non-parametric techniques. In this direction, descriptive statistics, Spearman Brown Rank Correlation Coefficient, Mann Whitney U and Kruskal Wallis techniques were used in data analysis. The findings obtained in the study showed that visual arts teacher candidates have high levels of perfectionism. No significant correlation was observed between the perfectionism levels of teacher candidates and the variables of gender, class and age. Likewise, no significant relationship was found between perfectionism and academic achievement. While there are studies that support the research in the domestic and international literature, there are studies with opposite views. This is discussed in the discussion section. Based on the results obtained, some suggestions were made for future studies.