Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde kullanılan pavlik bandajı ve tubingen ortezi uygulamalarında ebeveyn eğitiminin uygulama başarısı ve ortez tercihi üzerine olan etkisinin araştırılması
Research of the effect of parent education on application success and orthosis preference in pavlik harness and tubingen orthosis applications used in the treatment of developmental hip dysplasia
  1. Tez No: 764073
  2. Yazar: ADEM SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR SARGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pavlik bandajı, Tubingen ortezi, ebeveyn eğitimi, GKD, Pavlik Harness, Tubingen Orthosis, parent education, DDH
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yenidoğan dönemindeki en sık kas-iskelet sistemi patolojilerinden biri olan Gelişimsel Kalça Displazisi tedavisinde kullanılan Pavlik bandajının ve Tubingen ortezinin uygulama başarısına ve ortez tercihine eğitimin etkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde 100 gönüllü ebeveynin katıldığı çalışmada 50 gönüllü test grubu (Grup 1), 50 gönüllü ise kontrol grubu (Grup 2) olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Grup 1 gönüllülere temel başlangıç eğitimi ve eğitim modülü erişimi, Grup 2 gönüllülere ise sadece temel başlangıç eğitimi verilmiştir. Ardından dört farklı eğitim ve uygulama basamağı sonrasında gönüllülerin OSATS skoru ve uygulama süreleri kaydedilmiştir. Uygulamalar tamamlandığında ise ortez tercihleri maliyet bilgisi verilmeden ve maliyet bilgisi verilerek kaydedilmiştir. Bulgular: Grup 1'de tüm uygulama-eğitim basamaklarında Tubingen ortezi uygulama OSATS skorları Pavlik bandajından yüksek olarak bulunmuştur. Her iki ortez arasındaki uygulama süreleri ise tüm uygulama-eğitim basamaklarında Tubingen ortezinin Pavlik bandajından daha kısa olduğu görülmüştür. Ortez tercihlerinde ise tedavi maliyet bilgisi öncesi her iki grupta da Tubingen ortezi daha çok tercih edilmiş olmakla birlikte tedavi maliyet bilgisi verildikten sonra Pavlik bandajı daha fazla tercih edilmiştir. Sosyodemografik veriler ile OSATS uygulama skorları arasında ise istatistiki olarak fark izlenmemiştir(p>0,05) Sonuçlar: Tubingen ortezinin hem OSATS skorları hem de uygulama süreleri göz önünde bulunduğunda Pavlik bandajına göre daha yüksek uygulama başarısı ve daha kolay uygulanabilir olduğu izlenmiştir. Maliyet bilgisi verildiğinde ise tedavide kullanılacak ortezin bu sonuçlardan bağımsız olarak değişebileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objectives: Research of the effect of education on the success of the application of the Pavlik harness and the Tubingen orthosis used in the treatment of Developmental Dysplasia of the Hip, which is one of the most common musculoskeletal pathologies in the neonatal period. Materials and Methods: Two groups, 50 volunteers in the test group (Group 1) and 50 volunteers in the control group (Group 2), were formed in the study in which 100 volunteer parents participated in Balıkesir University Health Practice and Research Hospital. Group 1 volunteers received basic initial education and access to the education module, while Group 2 volunteers received only basic initial education. Afterwards, the volunteers' OSATS score and application times were recorded after four different education and application stages. When the applications were completed, the orthotic preferences were recorded without giving the cost information and by giving the cost information. Results: In Group 1, Tubingen orthosis application OSATS scores were found to be higher than Pavlik bandage at all application-education stages. The application times between both orthoses were observed to be shorter than the Pavlik harness of the Tubingen orthosis in all application-education stages. In orthosis preferences, Tubingen orthosis was preferred more in both groups before treatment cost information, but Pavlik harness was preferred more after treatment cost information was given. No statistical difference was observed between sociodemographic data and OSATS application scores(p>0,05). Conclusion: Considering both the OSATS scores and the application times, the Tubingen orthosis was observed to have higher application success and easier application than the Pavlik harness. Given the cost information, we concluded that the orthosis to be used in the treatment could change independently of these results.