Doğa-resim ilişkisi içerisinde değişen 'Figür' kavramı
'Figure' changing in the context of nature-painting
  1. Tez No: 764076
  2. Yazar: AYLA DOĞUTAŞ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLVELİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, resim sanatı, ilişki, insan, figür
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Doğa-Resim ilişkisi içerisinde değişen“figür”kavramı, insan bedenine karşılık gelen“figüratif”den söz edilmektedir. Çalışmada Ortaçağ Avrupa'sından 20. yüzyıla kadar resim sanatında karşılaştığımız insan figürünün değişim süreci örneklerle, karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Doğa kavramı, tarihsel gelişimi sürecinde her zaman metafizik kabullere bağlı olarak değişken bir kavram olduğu için, düşünce sistemi ve inanışlara bağlı olarak değişik anlamlarda ifadedilmiştir. Bu durum toplumların düşünce ve davranışlarına etkilediği gibi o dönemde yapılan sanatsal faaliyetleride etkilediği görülmüştür. Bu nedenle çalışmada bir çağın sanat üslubundan söz ederken o çağın önemli olayları ve o olayların sanata etkileri araştırılmıştır. 15 yüzyıl başlarında Avrupa'da ortaya çıkan Rönesans'ta doğanın incelenmesi ve 17 yüzyıl başlarında ortaya çıkan doğa felsefesi ve hümanist dünya görüşü, Avrupa'da doğaya ve insana bakışı tamamen değiştirmiştir. Bu sebeple batı resim sanatında yüzyıllar boyu başlıca ifade biçimlerinden biri olan insan bedeninin betimlenmesi, çeşitli kültürlerin geleneksel değerlere göre değişim ve dönüşüm yaşamıştır. İnsanın zihinsel süreçleri sonucunda ortaya çıkmış bu figürlere biz, doğrudan o çağ insanının 'doğaya' bakışının kültürel formlarıdır diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of“figure”changing in the context of Nature-Painting relationship and“figurative”corresponding to the human (body) are mentioned. Study, the transformation process of the human figure we encountered in the art of painting from medieval Europe to the end of the 20th century has been studied comparatively with examples. Since the concept of nature has always been a variable concept depending on metaphysical assumptions during its historical development, it has been expressed in different meanings depending on the thought system and beliefs. It was seen that this situation affected the thoughts and behaviors of societies, as well as the artistic activities carried out at that time. For this reason, in this study, while talking about the art style of an era, the important events of that era and the effects of those events on art were investigated. The study of nature in the Renaissance that emerged in Europe at the beginning of the 15th century and the natural philosophy and humanist worldview that emerged at the beginning of the 17th century completely changed the view of nature and human beings in Europe. For this reason, the depiction of the human body, which has been one of the main forms of expression in western painting for centuries, has undergone change and transformation according to the traditional values of various cultures. We can say that these figures, which have emerged as a result of human mental processes, are the cultural forms of the 'nature' view of the people of that age directly