Refik Halid Karay'ın Peyâm-Sabah gazetesindeki (11327-897/11534-1104) yazıları üzerine bir araştırma
A research on Refik Halid Karay's articles on Peyâm-Sabah gazette (11327-897/11534-1104)
- Tez No: 764080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Peyâm-Sabah, Refik Halid Karay, prose, gazette, humor, story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 503
Özet
Çalışmamızda, 1 Haziran 1921 - 31 Aralık 1921 tarihleri arasında Peyâm-Sabah gazetesinde [(11327 - 897) ve (11534 - 1104 sayıları) arasında] yedi ay boyunca yayımlanan Refik Halid Karay'ın metinleri orijinal dili korunarak Latin harflerine aktarılmıştır. Bu yazılar çalışmamızın“Birinci Bölüm”ünde muhtevalarına göre incelenirken“Toplumsal Yazılar”,“Siyasi Yazılar”,“Sanat ve Edebiyat Yazıları”ve“Diğer Yazılar”olmak üzere dört ana başlıkta değerlendirilmiştir.“Toplumsal Yazılar”başlığı altında“ekonomi”,“yangın”,“eğitim”gibi konuların yanı sıra çeşitli gazeteler ve gazetelerin imtiyaz sahipleriyle ilgili yazılan eleştiri metinleri için“Matbuat”alt başlığı açılmıştır ve Refik Halid Karay'ın çeşitli metinleri üzerinde durulmuştur.“Sanat ve Edebiyat Yazıları”başlığı altında, edebî şahsiyetlerle ilgili kaleme alınan metni için“Hatıra”başlığı açılmıştır. Edebiyatla ilgili yazıları için“Edebiyat”başlığı aynı zamanda Refik Halid'in tiyatro ve hikâye türündeki yazıları için“Tiyatro”ve“Hikâye”alt başlığı açılmıştır ve bazı metinleri tasnif edilmiştir.“Siyasi Yazılar”başlığı altında ise ilk olarak siyasi yazılarından bazıları tasnif edilmiştir.“Savaşın etkileri”ve“siyasi kişilerle”ilgili yazıları için iki alt başlık açılmıştır ve bazı metinler tasnif edilmiştir. Tezin“Birinci Bölüm”ünde Refik Halid Karay'ın çalışmamızın sınırları arasındaki yazılarının kronolojik ve alfabetik fihristi verilmiştir. Ayrıca Refik Halid Karay'ın, Peyâm-Sabah gazetesindeki kaleme aldığı metinler içeriklerine göre tasnif edilmiştir.“İkinci Bölüm”ünde ise Karay'ın Peyâm-Sabah gazetesindeki eski harfle yayımlanan metinleri Latin harflerine aktarılmıştır. Bu çalışmada Refik Halid'in kaleminden çıktığı tespit edilen metinleri edebiyat dünyasına ve okuyucuya aracısız bir şekilde ulaştırarak hem Refik Halid Karay külliyatına ilavelerde bulunmak hem de bu metinlerin, araştırmacıların çalışmalarına kaynaklık etmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, texts, determined to be written by Refik Halid Karay, published in Peyâm-Sabah gazette for seven months between 1 June 1921 and 31 December 1921 [between (11327 – 897) and (11534 – 1104 issues)], were transcripted into Latin letters by preserving their originality. These articles were classified according to their subjects under four titles as“Social”,“Literary”,“Political”and“The Other Articles”. Under the title of“Social Matters”beside the matters as“economics”,“fire”, and“education”, a“Gazette”subtitle was created for critical reviews written about various gazettes and Refik Halid Karay's several articles were discoursed. Under the title of“Literary Matters”along with literary issues“Theatre”and“Story”subtitles were formed for his plays and stories. At the same time Karay's some articles on the subject were sorted. Under the title of“Political Matters”, two subtitles were constituted for articles about“affects of war”and“with political figures”and some of them were classified. In the first section of the thesis, Refik Halid Karay's articles written on Peyâm-Sabah gazette were classified acoorgind to their content. In the second section Karay's articles on Peyâm-Sabah gazette published with Arabic alphabet were transcripted into Latin letters. In this study, it's aimed both to add to the corpus of Refik Halid Karay and to make these articles sources for studies of researchers by delivering the texts determined to be written by Refik Halid to literary world and readers without intermediaries.