Kur'an-ı Kerim'in ilk sülüsünde hicac (Semantik ve retorik araştırma)
الحِجاج في الثّلث الأوّل من القرآن الكريم (دراسة دلاليّة بلاغيّة)
  1. Tez No: 764085
  2. Yazar: HASAN CESİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOUMİA HAJ NAYEF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Argümanlar, Semantik, Rhetoric, Argumentation, Connotation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezde araştırmacı, Kur'an-ı Kerim'deki icazın önemli konulardan biri olan hicâcı (delilleri), belâgat ve semantik açısından incelemiştir. Bu çalışmayı, hicacın, Arap geleneğindeki özgünlüğü vurgulamayı amaçlayarak ele almıştır. Zira bu konu modern bir konu olmasıyla birlikte gelenekle olan ilişkisi sebebiyle günümüz araştırmacılar için güncel bir araştırma konusu olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma iki amacı hedeflemektedir: Birincisi, hicacların, kadim bir Arabî bir ilim olduğunu ve bunlarla ilgili İslam geleneği içerisinde oluşan kuram ve kuralların varlığını temellendirmektir. İkincisi ise ikna gücü ve delil oluşturma noktasında belâgatın öne çıkan rolünü öne çıkartmaktır. Bu çalışma bir mukaddime, iki ana ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Araştırmacı giriş kısmında, hicac kavramının lügat ve terim anlamını ortaya koymuş ve hicac kavramının; cedel, münazara gibi diğer kavramlarla ilişkisine temas etmiştir. Ardından bu mevzunun İslam ilim geleneği içerisindeki yerini, hücce ve hicac lafzının yer aldığı ayetleri zikretmek suretiyle temellendirmeye çalışmıştır. Birinci bölümde ise Kur'an'ın ilk üçte birinde yer alan hicacların semantik amaçlarını ortaya koymuş ve aklî hicac, somut hicac vb. türlerdeki hicacların maksatlarını incelemiştir. İkinci bölümde de hicacın yer aldığı ayetleri belağat sanatları açısından incelemiş ve belağatın, ikna etme, etki bırakma ve delil ortaya koyma noktasındaki rolünü ortaya koymaya çalışmışır. Sonuç kısmında ise çalışmadan elde edilen en önemli bulgulara yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, The Researcher examined an important topic of miraculousness of the glorious Qur'an, connotationally and rhetorically, the argumentation, He chose to study the argumentation with an aim to highlighting the authenticity of this topic in Arab heritage. In today's time, this topic has become a beacon for researchers for its ramifications and modernity as well as its connection with heritage. The study pursues two objectives: the first of which is to inform the argumentation as an ancient Arab art with its origins, norms and theories in the Islamic heritage. It must be studied through these origins and norms. The second is to demonstrate the prominent role of eloquence in the establishment of the argument and the power of persuasion. The prelude was to talk about the concept of argumentation; it clarified the meaning of argumentation in the language and its terminology, as well as the relationship between argumentation and other concepts such as debates and arguments, and then authenticated the topic of argumentation in the Islamic heritage, mentioning the verses in which the word“evidence”or“ argumentation”in the Holy Quran". In the first chapter, The Researcher presented the semantic purposes of the argumentation in the first trimester of the Holy Quran and he examined the mental argumentation, the concrete argumentation and other argumentation's purposes. In regards to chapter II, He held it to study the arts of rhetoric in the verses of argumentation, and outlined the role of rhetoric in establishing arguments and increasing persuasion and influence. In the conclusion, The Researcher presented his most significant findings in this study.