Eine studie zur förderung der interaktionskompetenz von angehenden daf-Lehrkrӓften
Almanca öğretmeni adaylarında sınıf içi etkileşim becerisinin geliştirilmesine yönelik bir araştırma
  1. Tez No: 764135
  2. Yazar: YASEMİN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DALIM ÇİĞDEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: etkileşim becerisi, Almanca öğretmeni yetiştirme, etkileşimsel özellikler, SETT-Çerçeve Programı, mesleki gelişim, Interactional competence, GFL teacher education, interactional features, SETT-framework, professional development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Yabancı dil öğretimi alanında uzun zamandır öğretmen merkezli yaklaşımdan öğrenci merkezli ve eylem odaklı öğrenme sürecine doğru bir eğilim söz konusudur. Bu açıdan sınıf içi etkileşim becerisi yabancı dil öğretmenleri için anahtar bir beceri olarak görülmektedir. Bu bağlamda, yabancı dil olarak Almanca öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması sürecinde sınıf içi etkileşim, öğretmen dili, öğrenmeyi teşvik eden ya da engelleyen etkileşimsel özelliklerin etkileri konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışması, Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında, etkileşimsel özellikleri merkeze alan, uygulamalı bir eğitim programının etkilerinin incelendiği ve sekiz Almanca öğretmen adayının katıldığı bir örnek olay incelemesidir. Almanca öğretmen adaylarının etkileşimsel özellikler ile sınıf içi etkileşim becerisine ilişkin algılarını ve eğitim programının öğretmen adaylarının algılarında bir değişikliğe yol açıp açmadığını belirlemek için, eğitim programı öncesi ve sonrasında bir anket uygulanmıştır. Ayrıca, Almanca öğretmen adaylarının etkileşim becerilerinde öznel olarak algılanan değişiklikler olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaçla öğretmen adayları düzenli aralıklarla yansıtıcı raporlar yazmışlardır. Bununla birlikte, eğitim programı değerlendirme formu kullanılarak ve görüşme yapılarak öğretmen adaylarının eğitim programı ve sürecine ilişkin değerlendirmeleri ve görüşleri hakkında veri toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, eğitim süresince Almanca öğretmen adaylarının etkileşim becerilerinin belirgin bir şekilde geliştiğini göstermektedir. Bununla ilişkili olarak öğretmen adayları değerlendirmelerinde programın mesleki gelişim süreçlerine kanıtlanabilir düzeyde katkılarından bahsetmişlerdir. Ayrıca Öğretmenlik Uygulaması dersinin SETT çerçeve programına göre yeniden planlanması için somut ve yapıcı önerilerde bulunmuşlardır, bu durum ise öğretmen adaylarının geleceğin yabancı dil öğretmenlerinin yetiştirilmesi sürecinde söz konusu eğitim programının gerekliliğine ve faydasına inandıklarının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
In foreign language didactics, there is a tendency from a teacher-centered approach to a learner-centered and action-oriented learning process. In this respect, Classroom Interactional Competence (CIC) emerges as a key concept for foreign language teachers. In this context, German as a Foreign Language (GFL) teachers should be made aware of classroom interaction, teacher talk, specifically constructive vs. obstructive effects of interactional features during the field experience. This research reports on a case study that examined the effects of incorporating an approach into the practicum phase of eight prospective GFL teachers. The teachers were administered a questionnaire before and after the practicum to determine their perceptions regarding interactional features and the concept of CIC. Upon this, they received training on them through the SETT framework. Therefore, the study also investigated whether the training resulted in a change in their perceptions. For this reason, they wrote reflections at regular intervals. In addition, their reflections were collected through an evaluation form and interviews. Results indicate that the teacher candidates' interactional skills clearly improved over the course of the training in which interactional practices were reported to be used systematically. Accordingly, contributions to their professional development were seen in their evaluations and reflections. Furthermore, they made constructive suggestions for the re-planning of the field experience according to the SETT framework, which suggests that they are convinced of the necessity and usefulness of this training for the education of future foreign language teachers.