COVID-19 salgın sürecinde Türkçe öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarının incelenmesi
Investigation of assessment and evaluation practices of Turkish language teachers during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 764145
  2. Yazar: MELEK KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRCAN EYÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretmenleri, Ölçme, Değerlendirme, COVID-19, Uzaktan Eğitim, Turkish Language Teachers, Assessment, Evaluation, COVID-19, Distance Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı öğretmenlerin ölçme değerlendirme araç, yöntem ve tekniklerini önemseme ve COVID-19 öncesi ile COVID-19 sürecinde kullanma düzeylerini tespit etmektir. Çalışmanın ikinci amacı ise Türkçe öğretmenlerinin COVID-19 salgın sürecinde ölçme ve değerlendirme uygulamaları hakkındaki görüşlerini incelemektir. Araştırma karma yöntemin yakınsayan paralel desenine göre tasarlanmıştır. Türkçe öğretmenlerinin COVID-19 salgın sürecinde ölçme ve değerlendirme uygulamaları hakkındaki görüşlerini ve ölçme değerlendirme araç, yöntem ve tekniklerini önemseme ve COVID-19 öncesi ve COVID-19 sürecinde kullanma düzeylerini tespit etmek ve verileri derinlemesine inceleyebilmek için hem nicel hem de nitel veriler aynı anda toplanmıştır. Araştırmaya nicel araştırma ve nitel araştırma olarak iki çalışma grubu dâhil olmuştur. Araştırmanın nicel çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Trabzon şehrindeki devlet ortaokullarında çalışmakta olan 271 Türkçe öğretmeni, nitel çalışma grubunu ise 16 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Ölçme Değerlendirme Araç, Yöntem ve Tekniklerini Kullanma ve Önemseme Düzeyleri Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Kişisel Bilgi Formu hem nicel hem de nitel verilerin toplanmasında kullanılmıştır. Bu form, araştırmacı tarafından geliştirilmiş olup, katılımcılara yönelik tanımlayıcı bilgilerin belirlenmesine yönelik 8 madde içermektedir. Araştırmanın nicel boyutu tekil tarama yöntemine, nitel boyutu ise durum çalışmasına göre tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak nicel verilerde Bekar-Kebapçı, Aydın ve Ellez (2016) tarafından geliştirilen Ölçme Değerlendirme Araç, Yöntem ve Tekniklerini Kullanma ve Önemseme Düzeyleri anketi, nitel verilerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde nicel veriler için istatiksel analiz tekniklerinden, nitel verilerin analizinde ise içerik ve betimsel analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda ulaşılan bazı sonuçlar şu şekildedir: Türkçe öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme araç, yöntem ve tekniklerini önemseme düzeylerinin, COVID-19 salgın süreci öncesi ve COVID-19 salgın sürecinde ölçme ve değerlendirme araç, yöntem ve tekniklerini kullanma düzeylerinin birbirinden farklı olduğu belirlenmiştir. Türkçe öğretmenlerinin çoğunun uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme amaçlarını gerçekleştiremediği, sağlıklı/yeterli ölçme ve değerlendirme yapamadıkları ortaya çıkmıştır. Türkçe öğretmenlerinin uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmede en çok sorun yaşadığı alanın yazma olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first purpose of this study is to determine the level of teachers' caring about assessment and evaluation tools, methods and techniques and their use in the pre-COVID-19 and COVID-19 process. The second aim of the study is to examine the opinions of Turkish language teachers about assessment and evaluation practices during the COVID-19 pandemic. The research was designed according to the convergent parallel pattern of the mixed method. Both quantitative and qualitative data were collected at the same time in order to determine the opinions of Turkish language teachers about assessment and evaluation practices during the COVID-19 pandemic process and the level of teachers' caring about assessment and evaluation tools, methods and techniques, and to determine their level of use in the pre-COVID-19 and COVID-19 process, and to examine the data in depth. Two study groups as quantitative research and qualitative research were included in the research. The quantitative study group of the research consists of 271 Turkish language teachers working in state secondary schools in the city of Trabzon affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year, and the qualitative study group consists of 16 Turkish language teachers. The study group was selected by the easily accessible sampling method, one of the purposeful sampling methods. As a data collection tool in this study; personal information form, Assessment and Evaluation Tools, Methods and Techniques Using and Caring Levels questionnaire and semi-structured interview form were used. The personal information form was used to collect both quantitative and qualitative data. This form was developed by the researcher and includes 15 questions to determine the descriptive information for the participants. As a data collection tool, a questionnaire developed by Bekar-Kebapçı, Aydın, and Ellez (2016) for the Levels of Use and Care of Assessment and Evaluation Tools, Methods and Techniques was used for quantitative data, and a semi-structured interview form was used for qualitative data. In the analysis of the data, statistical analysis techniques were used for quantitative data, and content and descriptive analysis techniques were used in the analysis of qualitative data. Some of the conclusions reached as a result of the research are as follows: It has been determined that the level of caring for the assessment and evaluation tools, methods and techniques of Turkish language teachers and the level of using assessment and evaluation tools, methods and techniques before the COVID-19 pandemic process and during the COVID-19 pandemic process are different from each other. It has been revealed that most of the Turkish language teachers could not achieve the assessment and evaluation purposes in distance education, and most of all, they could not make healthy/sufficient assessment and evaluation. It has been revealed that the field where Turkish language teachers have the most problems in assessment and evaluation in distance education is writing.