Kültürel diplomasinin yumuşak güç olarak sinema filmlerinde kullanımı üzerine nitel bir analiz
A qualitative analysis on the use of cultural diplomacy as a soft power in cinema films
- Tez No: 764209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kültürel Diplomasisi, Kamuoyu, Konvansiyonel ve Sosyal Medya, Sinema, Yumuşak Güç, Cinema, Cultural Diplomacy, Conventional and Social Media, Diplomacy, Public Opinion, Soft Power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Tarihte hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değişip dönüşen devletler, varlık alanlarını korumak adına fevkalade gayret göstermektedirler. Globalleşen dünya ile birlikte artık kültürel diplomasi ve ağları farklılaşmakta, dijital çağda kültürel kodları okumak giderek zorlaşmaktadır. Gelinen noktada devletlerin kültürel diplomasiyi kullanarak diğer devletlere kendilerini doğru bir biçimde tanıtabilmesi ve onları etkilemesi daha bir önemli hale gelmiştir. Çünkü bir devletin kültürel diplomasiyi kullanarak hinterlandını genişletmesi, o devletin var olan alanlarda gösterdiği performansla ilgili sayılmakta ve kültürel diplomasiyle üst sıralara taşınmaktadır. Dolayısıyla kültürel diplomasinin görünen yüzü olan sinema, dışişlerinin yürüttüğü faaliyetlerin anlatılması, yönlendirilmesi ve eş güdümlü bir şekilde idare edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Uluslararası ilişkiler disiplininin yükselen kavramlarından olan biri olan yumuşak gücün sirayet ettiği alanlar da genişlemektedir. Bu sebeple araştırmada ilk olarak kültürel diplomasi ve yumuşak gücün iletişim çalışmalarındaki yönüne değinilmiş, sonrasında kültürel diplomasi olarak sinemayı devletlerin nasıl kullandığına bakılmış son olarak da sinema filmlerinde diplomasinin işlenişi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The states, which are changing and transforming faster than ever before in history, are making extraordinary efforts to protect their areas of existence. With the globalizing world, cultural diplomacy and networks are now different, and it is getting harder to read cultural codes in the digital age. At this point, it has become more important for states to introduce themselves to other states correctly and to influence them by using cultural diplomacy. Because a state's expansion of its hinterland by using cultural diplomacy is considered to be related to the performance of that state in existing fields and is carried to the top with cultural diplomacy. Therefore, cinema, which is the visible face of cultural diplomacy, plays a major role in narrating, directing and coordinating the activities carried out by foreign affairs. The areas where soft power, which is one of the emerging concepts of the discipline of international relations, are also expanding. For this reason, in the research, firstly, the aspects of diplomacy and soft power in communication studies were mentioned, then how the states used cinema as cultural diplomacy was examined, and finally, the handling of diplomacy in cinema films was discussed.