Farklı yükseltilerde yetiştirilen incir'in (Ficus carica L. sarılop) bitki beslenmesi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of figs (Ficus carica L. sarilop) growed at different altitudes in terms of plant nutrition
  1. Tez No: 764218
  2. Yazar: DEMET MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru İncir, Farklı Yükseltiler, Farklı Toprak Grupları, Bitki Besleme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Aydın'da farklı yükseltilerde, yetiştiriciliği yaygınlaşan kurutmalık“Sarılop”incir (Ficus caricaL.)'in beslenme durumu ile topraklarının verimliliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Yükseltiler 200m'de bir artan (0-200), (200-400), (400-600), (600-800), (800-900) 5 rakım grubunda incelenmiştir. Her rakım grubunda 3 farklı“Sarılop”üretici bahçesinde tam verim çağında 3 ağacın1 tekerrür kabul edildiği 3 tekerrür bulunmaktadır. 2 yıl süre ile 0-30 ve 30-60 cm derinlikten alınan topraklarda fiziksel ve kimyasal özellikleri ve 2020 yılı üretim sezonunda 4 farklı fenolojik evrede alınan yaprak örneklerinde, bitki besin elementlerinin analizleri yapılmış, yaş ve kuru meyvelerde kalite özellikleri ile sürgün gelişimleri incelenmiştir. Bulgular: Toprakların organik madde içeriği 'çok az' ve 'az' bulunmuştur. Rakımlar arasında toprak reaksiyonu farklılıkları vardır; alt rakımlarda alkali reaksiyon, üst rakımlarda asit reaksiyon hâkimdir. Rakımlarda ağaçların çoğunlukla Azot(N), Kalsiyum(Ca) ve Çinko(Zn) ile beslenemedikleri görülmüştür. Sonuç: Sarılop'un gelişme, büyüme, verim ve kalite özelliklerinin yükselti farklarından, büyük toprak gruplarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinden önemli oranda etkilendiği tespit edilmiştir. Yeterli sürgün gelişiminin sağlanmasında, rakımlarda toprakların verimliliğini destekleyecek, organik kaynakların, çinko, azot ve kalsiyumu element dengesi içinde takviye edecek temel gübreleme programlarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to compare the nutritional status of the dried fig“Sarılop”(Ficuscarica L.) with its soil fertility, which is grown at different altitudes in Aydın. Material and Method: Altitudes were examined in 5 altitude groups; (0-200), (200-400), (400-600), (600-800), (800-900) increasing in 200 meters. İn each altitude group, there are 3 replications in which 3 trees at full yield age are accepted as 1 replication in 3 different“Sarılop”producer gardens. The physical and chemical properties of the soils taken from 0-30 and 30-60 cm depths for 2 years, and the analyzes of plant nutrients were made in the leaf samples taken at 4 different phenological stages in the 2020 production season, and the quality characteristics and shoot development of fresh and dried fruits were examined. Results: The Organic matter content of the soils was found to be very little and little. There are soil reaction differences between altitudes; alkaline reaction is dominant at lower altitudes and acid reaction is dominant at higher altitudes. It has been observed that trees cannot be fed mostly with Nitrogen (N), Calcium (Ca), and Zinc (Zn) at altitudes. Conclusion: It has been determined that the development, growth, yield and quality characterictics of sarılop are significantly affected by altitude differences, physical and chemical properties of large soil groups. In order to ensure adequate shoot development, it is recommended to use basic fertilization programs that will support soil fertility at altitudes and supplement organic resources, zinc, nitrogen and calcium in elemental balance. Key Word: Dried Fig, Different Altitudes, Different Groups of Soil, Plant Nutrition