Aihm kararları doğrultusunda 1982 Anayasası'nda ifade özgürlüğü
Freedom of expression in the 1982 Constitution in accordance with the echr decisions
  1. Tez No: 764232
  2. Yazar: NAZ ECEM İBİLOĞLU ÇAKACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN SEYMEN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İfade, Özgürlük, İfade Özgürlüğü, AİHM, Yüksek Mahkeme, Expression, Freedom, Freedom of Expression, ECHR, Supreme Court
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İfade özgürlüğünün diğer temel hak ve özgürlüklerden ayrı bir yeri bulunmaktadır. Zira, bu özgürlük öteki hak ve özgürlüklerin korunmasında temel araç olarak kabul edilmektedir. Örneğin, temel haklardan birisi olan yaşam hakkının, ifade özgürlüğünden ayrılabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle ifade özgürlüğü, demokratik toplumda birbirinden farklı düzenlemenin konusu olmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde ifadenin tanımı ve gelişim süreci üzerinde durulacak ve bu kapsamda bu özgürlüğün çeşitli yansımalarından bahsedilecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde ifade özgürlüğünün korunması ve sınırlandırılmasına ilişkin hükümlere yer verilecektir. Üçüncü bölümde ülkemizde ifade özgürlüğünün yeri ve gelişim süreciyle birlikte Yüksek Mahkeme kararlarına ne şekilde yansıtıldığına ilişkin örnekler üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression has a separate place from other fundamental rights and freedoms. Because, this freedom is accepted as the basis for the protection of other rights and freedoms. For example, it is not possible to separate the right to life, which is one of the fundamental rights, from the freedom of expression. For this reason, freedom of expression has been the subject of different regulations in a democratic society. In the first part of the study, the definition of expression and its development process will be emphasized, and in this context, various reflections of this freedom will be mentioned. In the second part of the study, the provisions on the protection and limitation of freedom of expression will be included within the framework of the European Convention on Human Rights. In the third part, examples of how freedom of expression is reflected in Higher Courts in Turkey decisions will be discussed along with its place and development process in our country.