Islamophobia & the western media: A comparative critical discourse analysis of Anglo-American news media's approach to terror attacks targeting Muslims and non-muslims and the applied double standards
İslamofobi ve batı medyası: Anglo-Amerikan haber medyasının Müslümanları ve gayrimüslimleri hedef alan terör saldırılarına yaklaşımının ve uygulanan çifte standartların karşılaştırmalı eleştirel söylem analizi
- Tez No: 764255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYAZIT HİLMİ AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Islamophobia, Critical Discourse Analysis, Anglo-American News Media, Terrorist Attack, Double Standards, Orientalism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, geniş bir kitleye ulaşma ve kamuoyunu ve eylemlerini etkileme potansiyeline sahip olan gündem belirleyici Anglo-Amerikan gazetelerinin son on yıl içerisinde Müslümanlara ve gayrimüslimlere karşı gerçekleştirilen altı yıkıcı terör saldırısını haberleştirmek için kullandıkları söylemi analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmayı yürütmek için gerekli verileri toplamak adına Anglo-Amerikan haber medya kuruluşlarının halka açık çevrimiçi arşivleri taranmış ve bunun sonucunda amaçlı örneklem yoluyla toplam yirmi dört haber seçilmiştir. Teun van Dijk'in, başlangıçta haberlerin söylemsel özelliklerini ve bunların çıkarımlarını incelemek için geliştirilmiş nitel ve disiplinler arası Eleştirel Söylem Analizi (CDA) yönteminden yararlanarak ve Edward Said başta olmak üzere Oryantalizm ve Sömürgecilik-sonrası araştırmacılarının çalışmalarına dayanarak, seçilen haberler anlatılarında yer alan başlıklar, alt başlıklar, görseller, cümle yapıları ve retorik gibi mikro ve makro yapılar açısından hem karşılaştırmalı hem de eleştirel olarak analiz edilmiştir.Yapılan detaylı karşılaştırmalı ve eleştirel söylem analizleri sonucunda, Anglo-Amerikan haber medya kuruluşlarının hem İslam dini ve Müslümanlar hakkında yaptıkları geniş kapsamlı genellemeler hem de terör olaylarının mağdurlarının ve faillerinin dini mensubiyetlerine dayanarak sistematik olarak uyguladıkları çifte standard yoluyla özellikle 11 Eylül terör saldırılarının ardından artan ve günümüzde Hollywood filmlerinden kitle iletişim araçlarına kadar çok çeşitli platformlarda kendini gösteren İslamofobinin üretilmesinde ve güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Öyle ki, terörü İslam ile bağdaştırarak bir avuç teröristin eylemlerinden ötürü hem İslam dinini hem de dünyadaki tüm Müslümanları töhmet altında bırakırlarken, dini yakınlıklarından bir kez dahi bahsetmedikleri gayrımüslim faillere karşı korumacı ve insancıllaştırıcı bir tutum takınmaktadırlar. Anahtar Kavramlar: İslamofobi, Eleştirel Söylem Analizi, İngiliz-Amerikan Haber Medyası, Terör Saldırıları, Çifte Standard, Oryantalizm
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to analyze the discourse employed by the agenda-setting Anglo-American newspapers, having a wide outreach and the potential to influence public opinion and action, to cover the six devastating terrorist attacks carried out against both Muslims and non-Muslims within the last decade. In accordance with this purpose, the publicly available online archives of Anglo-American news media outlets are searched through to gather the required data to conduct this study, in consequence of which twenty-four news reports in total are selected through purposive sampling. By drawing on Teun van Dijk's qualitative and interdisciplinary Critical Discourse Analysis (CDA) method, which has been initially developed to examine the discursive features of news reports and their implications, and by building on the Orientalist and post-colonial scholarship headed by Edward Said, the selected news reports are both comparatively and critically analyzed in terms of the micro and macrostructures such as the headlines, leads, visuals, sentence structures, and rhetoric embedded in their narratives. As a result of the detailed comparative and critical discourse analyses, it is determined that Anglo-American news media outlets play a pivotal role in the fabrication and amplification of Islamophobia, which has escalated specifically in the aftermath of the 9/11 terrorist attacks and currently manifests itself in a great variety of platforms ranging from Hollywood movies to mass media, by way of both the sweeping generalizations they make about the religion of Islam and Muslims, and double standards they systematically apply on the basis of the religious affiliation of both victims and perpetrators of the terrorist incidents. So much so that, while they associate terrorism with Islam and thus incriminating both the religion of Islam and all the Muslims around the globe for the actions of a handful of terrorists, they adopt a protectionist and humanizing stance towards the non-Muslim perpetrators whose religious affiliation they do not even mention once.