Öğretmenlerin kültürel değerleri ile kültürel liderlik algıları ve sınıf yönetimi yaklaşımları arasındaki yordayıcı ilişkiler: Kosova-Türkiye karşılaştırması
Predictive relations between teacher's cultural values and perceptions of cultural leadership and classroom management approaches: Kosovo-Turkey comparison
- Tez No: 764466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Değerler, Kültürel Liderlik, Sınıf Yönetimi, Cultural Values, Cultural Leadership, Classroom Management, Classroom Management Approaches
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile Kosova'daki öğretmenlerin kültürel değerleri ile kültürel liderlik algıları ve benimsedikleri sınıf yönetimi yaklaşımları arasındaki yordayıcı ilişkilerin belirlenebilmesidir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Türkiye Cumhuriyeti İstanbul ili ve Kosova Cumhuriyeti devlet okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya İstanbul ilçelerinden (Küçükçekmece, Bakırköy, Başak Şehir, Kadıköy, Üsküdar, Maltepe ve Ümraniye) 642 öğretmen ve Kosova Cumhuriyeti şehirlerinden (Priştine, Prizren ve Mamuşa) 448 öğretmen katılmıştır. Veriler“Bireysel Kültürel Değerler Ölçeği, ”Kültürel Liderlik Ölçeği“ ve ”Sınıf Yönetimi Ölçeği" ile toplanmıştır. Öğretmenlerin kültürel değerleri ile kültürel liderlik algıları ve sınıf yönetimi yaklaşımları arasında ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon, yordama düzeylerini belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre Türkiye ile Kosova'daki öğretmenlerin kültürel değer algı düzeylerinin, kültürel liderlik ve benimsenen sınıf yönetimi düzeylerinden daha düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve ülke değişkenlerine göre ise elde edilen sonuçlarda ülke değişkenin cinsiyet değişkenine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Türkiye ile Kosova'daki öğretmenlerin ülke değişkenine göre kültürel değer, kültürel liderlik ve sınıf yönetimi yaklaşımları anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Türkiye ile Kosova'daki öğretmenlerin kültürel değerlerden erillik algısı ile kültürel liderlik ve alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmamaktadır. Ancak kültürel değerlerden güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, kolektivizm ve uzun erimlilik ile kültürel liderlik alt boyutları arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Güç mesafesi dışında kültürel değerlerin tüm alt boyutlarıyla benimsenen sınıf yönetimi yaklaşımları alt boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmaktadır. Ayrıca kültürel liderlik geneli ve alt boyutlarıyla ile benimsenen sınıf yönetimi yaklaşımları arasında anlamlı ilişki olduğu da belirlenmiştir. Türkiye'de ve Kosova'da görev yapan öğretmenlerin kültürel değer algılarının kültürel liderlik algılarının ve sınıf yönetimi yaklaşımlarının önemli bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de ve Kosova'da görev yapan öğretmenlerin kültürel liderlik algılarının da benimsenen sınıf yönetimi yaklaşımlarına yönelik anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the predictive relationships between the cultural values of teachers in Turkey and Kosovo, their perceptions of cultural leadership and their classroom management approaches. The research was conducted with the relational screening method. The study group of the research consists of teachers working in public schools in the Republic of Turkey, Istanbul and the Republic of Kosovo in the 2021-2022 academic year. 642 teachers from the districts of Istanbul (Küçükçekmece, Bakırköy, Başak Şehir, Kadıköy, Üsküdar, Maltepe and Ümraniye) and 448 teachers from the cities of the Republic of Kosovo (Pristina, Prizren and Mamusa) participated in the research. Data were collected with the“Individual Cultural Values Scale”,“Cultural Leadership Scale”and“Classroom Management Scale”. Pearson Correlation was used to determine the relationship between teachers' cultural values, cultural leadership perceptions and classroom management approaches, and regression analysis was conducted to determine their predictive levels. According to the research findings, it was seen that the cultural value perception levels of the teachers in Turkey and Kosovo were lower than the cultural leadership and adopted classroom management levels. According to the gender and country variables, it was determined that the country variable was more effective than the gender variable in the results obtained. Cultural values, cultural leadership and classroom management approaches of teachers in Turkey and Kosovo differ significantly according to the country variable. There is no significant relationship between the perception of masculinity from cultural values and cultural leadership and sub-dimensions of teachers in Turkey and Kosovo. However, it has been observed that there is a significant relationship between the power distance from cultural values, uncertainty avoidance, collectivism, long-term and cultural leadership sub-dimensions. Except for power distance, there is a significant relationship between all sub-dimensions of cultural values and the sub-dimensions of classroom management approaches adopted. It has also been determined that there is a significant relationship between the general and sub-dimensions of cultural leadership and the classroom management approaches adopted. It has been determined that the cultural value perceptions of teachers working in Turkey and Kosovo are an important predictor of their cultural leadership perceptions and classroom management approaches. Cultural leadership perceptions of teachers working in Turkey and Kosovo were also found to be a significant predictor of the classroom management approaches adopted.