Ortaöğretim okul yöneticileri ve öğretmenlerinin öğrenen okul modeline ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of the views of secondary school administrators and teachers on the learning school model
  1. Tez No: 949450
  2. Yazar: FATMA NUR VANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE KABAKLI ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Okul, Ortaöğretim Öğretmeni, Okul Yöneticileri, Learning school, Secondary school teachers, School administrators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrenen okul ile ilgili okul idarecileri ve öğretmenlerin algıları, deneyimleri ve beklentileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmen ve okul idarecilerinin görüşlerine başvurulmuştur. Katılımcılar tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmişlerdir. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul'un Beylikdüzü İlçesinde görev yapmakta olan 17 öğretmen ve 3 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Katılımcılardan elde edilen veriler doğrultusunda 8 tema oluşturulmuştur. Oluşturulan temalar“ Birlikte Öğrenme Faaliyetleri”,“Mesleki Gelişim ve Yeterlilik”,“Birlik ve Dayanışma”,“Öğrenme Ortamları ve Aktiviteler”,“Etkileşim ve İş Birliği”,“Liderlik ve Yönetim Becerileri”,“Demokratik Yönetim Yaklaşımları”,“Okul Kültürü ve Yaşam Boyu Öğrenme”şeklinde oluşturulmuştur. Araştırma bulgularına bağlı olarak literatürdeki öğrenen okul ile ilgili bilgiler irdelenmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin birlikte öğrenme faaliyetlerini çeşitli sanatsal etkinliklerden akademik iş birliğine kadar geniş bir yelpazede uygulayarak öğrencilere katkı sağladığını göstermektedir. Öğretmenler, mesleki gelişim için sürekli eğitimlerden mentorluk desteğine kadar çeşitli kaynaklardan yararlandıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, iletişim ve iş birliği temasının ön planda olduğu, dijital iletişim araçları ve yönetim destek sistemlerinin etkin bir şekilde kullanıldığı vurgulanmıştır. Öğrenci katılımının artırılması için grup projeleri, etkileşimli dersler ve takım çalışmaları gibi yöntemlerin kullanıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, eğitim teknolojileri ve dijital kaynaklar aracılığıyla yenilikçi eğitim yaklaşımlarının benimsendiği ifade edilmiştir. Okul kültüründe ise katılımcılar, birlik ve dayanışma, insan ve doğa değerleri, sanatsal yaratıcılık gibi öncelikli değerlerin okulun günlük yaşamında nasıl yansıdığını açıklamışlardır. Özellikle, etkinliklerde grup çalışmalarının ve ortak üretimin önemine vurgu yapılmıştır. Sanatsal ve kültürel gelişimin teşvik edildiği, akademik ve bilimsel merakın desteklendiği bir ortamın sağlandığı belirtilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrenen okul modelinin okul yönetiminde ve öğretmenlerin profesyonel gelişiminde nasıl bir dönüşüm yarattığını göstermektedir. Öğretmenlerin mesleki yetkinliklerini artırarak yeni pedagojik yaklaşımlar öğrendikleri, meslektaşlarıyla iş birliği içinde güçlü bağlar kurdukları ve yenilikçi düşünme yeteneklerini geliştirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the perceptions, experiences and expectations of teachers and school administrators about the learning school. For this purpose, the opinions of teachers and school administrators were sought. The participants were determined by convenience sampling method. The study group of the research consists of 17 teachers and 3 school administrators working in the Beylikdüzü District of Istanbul in the 2023-2024 academic year. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data were collected through a semi-structured interview form developed by the researchers and subjected to content analysis. In line with the data obtained from the participants, 8 themes were formed. The themes were“Learning Together Activities”,“Professional Development and Competence”,“Unity and Solidarity”,“Learning Environments and Activities”,“Interaction and Cooperation”,“Leadership and Management Skills”,“Democratic Management Approaches”,“School Culture and Lifelong Learning”. Based on the findings of the research, information about the learning school in the literature was analyzed and various suggestions were presented. The results of the research show that teachers contribute to students by implementing a wide range of co-learning activities from various artistic activities to academic collaboration. Teachers reported that they benefit from a variety of resources for professional development, ranging from continuing education to mentoring support. It was also emphasized that the theme of communication and collaboration was at the forefront and that digital communication tools and management support systems were used effectively. Methods such as group projects, interactive lessons and teamwork were used to increase student participation. It was also stated that innovative educational approaches were adopted through educational technologies and digital resources. In terms of school culture, participants explained how priority values such as unity and solidarity, human and nature values, and artistic creativity are reflected in the daily life of the school. In particular, the importance of group work and co-production in activities was emphasized. It was stated that an environment where artistic and cultural development was encouraged, and academic and scientific curiosity was supported. The research results show how the learning school model has transformed school management and teachers' professional development. Teachers increased their professional competencies, learned new pedagogical approaches, built strong bonds in collaboration with colleagues, and developed innovative thinking skills.