1960-1971 arası Türk romanında hukuki mevzuat
Legal legislation in Turkish novel between 1960-1971
  1. Tez No: 764501
  2. Yazar: DERVİŞ ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Türk Dili ve Edebiyatı, Law, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, hukuk, adalet, mevzuat, kanun, mahkeme, yargı, 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi, 12 Mart Muhtırası, Novel, law, justice, legislation, court, jurisdiction, 27 May 1960 Military Coup, 12 March Memorandum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 674
Özet
İnsanların birbiriyle ve devletle olan ilişkisini düzenleyen kuralların başında hukuk normları gelmektedir. Toplumun barış ve huzur içinde yaşayabilmesi ve devletin bekası ancak bu normların tesisiyle mümkündür. Bu amaçla devletler, insanların birlikte güven içinde yaşayabilmesi için kanuni düzenlemeler yapmışlardır. Bu kanuni düzenlemelerin temel hak ve özgürlükleri içermesinin yanı sıra toplumsal normlarla örtüşmesi, uygulanabilirliğini kolaylaştırmaktadır. Toplumun beklentilerini karşılamayan düzenlemeler, beklenen faydanın ötesinde toplumun devlete olan güvenini zedelediği gibi adalete olan inancını yitirmesine de neden olmaktadır. Romanlar, kurgusal metinler olmakla birlikte Tanzimat'tan itibaren Türkiye'de siyasi ve sosyal gelişmelerin yanı sıra toplumsal yaşamı etkileyen hukuki düzenlemeler hakkında da okuyucularına ciddi veriler sunmaktadır. Bu yönüyle romanların sadece edebiyat bilimine değil, sosyoloji, psikoloji, tarih, gibi pek çok bilime de kaynaklık ettiği bilinmektedir. Çalışmada 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi ile 12 Mart 1971 Muhtırası'nın sadece siyasi ve sosyal yaşamda değil edebiyat sahasında da bir değişime, bir kırılmaya neden olduğu gerekçesiyle zaman aralığı olarak 1960-1971 yılları arası seçilmiştir. Çalışma kapsamında kitap şeklinde ilk basımları bu yıllar arasında yapıldığı tespit edilen 490 romandan 144'ü incelenmiştir. Bunlardan hukuki mevzuata temas ettiği tespit edilen 56 yazara ait 92 roman ele alınmıştır. Sekiz bölümden oluşan bu çalışmada romancıların daha ziyade Cumhuriyet Dönemi'nde çıkarılan kanun, tüzük, yönetmeliklere ve adalet mekanizmasına bakışları, bunları eserlerine nasıl yansıttıkları ve bunlara yönelik tavırlarının ne olduğu, okuyucularına bu konuda nasıl bir mesaj vermeye çalıştıkları gibi hususlar dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik koşulları ve romancıların sanat anlayışları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Çalışmanın bu yönüyle edebiyat biliminin yanı sıra hukuk, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi gibi birçok bilime de ışık tutacağı düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
Legal norms are at the forefront of the rules regulating the relationship of people with each other and with the state. The society's ability to live in peace and tranquility and the survival of the state are only possible with the establishment of these norms. For this purpose, states have made legal arrangements so that people can live together in a peaceful and healthy way. In addition to including fundamental rights and freedoms, their overlap with social norms facilitates the applicability of these legal regulations. Regulations that do not meet the expectations of the society, beyond the expected benefit, damage the trust of the society in the state and also cause them to lose their belief in justice. Although the novels are fictional texts, they provide serious data to the reader about the legal regulations affecting social life as well as the political and social developments in Turkey since the Tanzimat. In this respect, it is known that novels are a source not only for literary scientists, but also for many sciences such as sociology, psychology and history. In the thesis, the period of time between 1960-1971 has been chosen on the grounds that the Military Coup of May 27, 1960 and the Memorandum of March 12, 1971 caused a change not only in the political and social life, but also in the field of literature. Within the scope of the study, 144 of the 490 novels whose first editions were found to have been published between these years have been read. Among the novels read, 92 novels, which were found to be in contact with the legal legislation, have been used in the thesis. In the study, which consists of eight chapters, the perspective of the novelists on the laws, statutes, regulations and justice mechanism enacted in the Republican Period, it has been tried to understand and make sense of how they reflect these in their works and what their attitudes are towards them and what kind of message they try to give to their readers. With this aspect, it is thought that the study will shed light on many sciences such as history, law, political science, as well as literature.