Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin piyano dersine yönelik tutumlarının başarıları ve metaforik bakışlarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of Fine Arts High School students' attitudes towards piano lesson according to their success and metaphorical perspectives
- Tez No: 764518
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYHAN KURTULDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Lisesi, Piyano, Tutum, Metafor, Algı, Başarı, High School of Fine Arts, Piano, Attitude, Metaphor, Perception, Success
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı Güzel Sanatlar Liselerindeki Müzik Bölümü öğrencilerinin piyano dersine yönelik tutumlarının piyano dersi başarıları ve metaforik bakışlarına göre incelenmesidir. Bu amaç kapsamında öğrencilerin tutumları, başarıları ve metaforik bakışları tarama modeli kapsamında ve ilişkisel taramalar çerçevesinde tespit edilmiş ve araştırma bulguları elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formundan yararlanılmıştır. Veri toplama aracının birinci bölümünde“demografik bilgi formu”; ikinci bölümünde“piyano çalgısına yönelik metaforik algı formu”, üçüncü bölümünde Bakıoğlu (2012) tarafından geliştirilen“Piyano Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”yer almıştır. Tutum ölçeğinin Cronbach Alpha katsayısı 0,95 düzeyinde tespit edilmiştir. Veriler SPSS 21.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Rize illerindeki güzel sanatlar liselerinin müzik bölümünde öğrenim gören 338 öğrenci dâhil edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırma grubunu oluşturan güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencilerinin piyano dersine yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olumlu ve piyano başarısının iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Piyano çalgısı kolay tanımlanabilmekle birlikte insan, doğadaki sesler, yaşam, duygular ve kitaplardan oluşan metaforların kullanıldığı görülmüştür. Piyano dersine yönelik tutum ile piyano metaforları arasında anlamlı ilişki olmadığı, piyano dersine yönelik tutum ile piyano başarısı arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Piyano dersine yönelik tutumun cinsiyete ve sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği, okul öncesi piyano eğitimi almış olma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes and metaphorical perceptions of the Music Department students in Fine Art High Schools towards the piano lesson. Within the scope of this purpose, students' attitudes, achievements and metaphorical perceptions were determined within the scope of the survey model and within the framework of relational surveys, and research findings were obtained. In the study,“a three-part questionnaire form”was used as“a data collection tool”. In the first part of the data collection tool was the demographic information form, in the second part the metaphorical perception form for piano instrument, and in the third part“Attitude Scale towards Piano Lesson”developed by Bakıoğlu (2012). The Cronbach Alpha coefficient of the attitude scale was found to be 0.95. The data were analyzed with the SPSS 21.0 statistical program. 338 students were included in the study, studying in the music department of fine arts high schools in Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun and Rize. According to the findings obtained from the research, it was seen that the attitudes of the students of the fine arts high school music department were highly positive, and the piano success was at a good level. Although the piano instrument can be defined easily, it has been seen that metaphors consisting of human, sounds in nature, life, emotions and books are used. It was observed that there was no significant relationship between the attitude towards the piano lesson and the piano metaphors, and there was a positive and significant relationship between the attitude towards the piano lesson and piano success. It was concluded that the attitude towards the piano lesson differed significantly according to gender and grade level, but did not differ significantly according to the status of having received piano education before school.