İnsan kolanjiokarsinoma hücre hattında silibinin'in GAS6/AXL ve JAK/STAT yolağı ile olan ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of silibinin with GAS6 / AXL and JAK/STAT pathway in human cholangiocarcinoma cell line
  1. Tez No: 764525
  2. Yazar: ZEHRA NUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN BAŞKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apopitoz, EGI-1, GAS6/ AXL, JAK/STAT, Silibinin, Apoptosis, EGI-1, GAS6/ AXL, JAK/STAT, Silibinin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kolanjiokarsinom (KK), safra ağacının herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen oldukça heterojen biliyer malign bir tümördür. KK, kötü prognoz ve yüksek bir mortalite ile ilişkili olduğundan yeni alternatif terapötik yaklaşımlara acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Janus kinaz-sinyal dönüştürücüsü ve transkripsiyon aktivatörü (JAK-STAT) sinyal yolağı ve TAM reseptör kinaz ailesinden olan AXL ve ligandı GAS6'nın, çoğu kanser türünde anormal aktivite gösterdiği, hücre proliferasyonu, farklılaşma ve apoptoz dahil olmak üzere birçok önemli biyolojik süreçte rol oynadığı belirtilmiştir. Bu tez projesinde; insan kolanjiokarsinoma hücre hattında (EGI-1) Silibinin'in antikanserojen etkinliğini ve GAS6/AXL VE JAK/STAT yolağı ile olan ilişkisini araştırdık. Çalışmamızda, in vitro ortamda intrahepatik kolanjiokarsinoma (EGI-1) hücrelerine farklı dozlarda (12,5 μM, 50 μM, 100 μM, 200 μM) 48 saat Silibinin uyguladık. Silibinin'in, EGI-1 hücrelerinde doza bağlı bir şekilde hücre proliferasyonunu anlamlı olarak azalttığını (p0.05, p>0.05, p>0.05). Sonuç olarak Silibinin'in EGI-1 hücre hattında koloni oluşumunu azaltması, apopitozu indüklemesi ve kanser hücrelerini G0/G1 evresinde tutması antikanser etkinliğinin bir göstergesidir. Bununla birlikte Silibinin'in kanser gelişimine katkıda bulunan JAK2 ve sAXL seviyelerini azaltması ve STAT1-3 ve IL-6 seviyelerini artırması Silibinin'in antiproliferatif etkilerini gösterirken bu mekanizmaları kullandığını düşündürdü. Ancak Silibinin'in EGI-1 hücre hattında GAS6 ve ADAM 17 üzerine olan etkileri muammadır bu nedenle bu mekanizmaların aydınlatılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cholangiocarcinoma (CCA) is a highly heterogeneous biliary malignant tumor that can arise at any point in the biliary tree. As CCA is associated with a poor prognosis and a high mortality, there is an urgent need for new alternative therapeutic approaches. Janus kinase-to-transducer and activator of transcription (JAK-STAT) signaling and TAM receptor kinase family AXL and its ligand GAS6 have been shown to exhibit aberrant activity in most cancer types and play a role in many important biological processes, including cell proliferation, differentiation, and apoptosis. In this thesis project; we investigated the anticarcinogenic effectiveness of Silibinin and its relationship with GAS6/AXL ve JAK/STAT pathway in the human cholangiocarcinoma cell line (EGI-1). In the study, we applied Silibinin at different concentrations (12,5 μM, 25 μM, 50 μM, 100 μM, 200 μM) to EGI-1 cells, a cholangiocarcinoma cell line, for 48 hours in vitro. We observed that Silibinin significantly reduced cell proliferation in EGI-1 cells in a dose-dependent manner (p0.05, p>0.05, p>0.05). As a result, Silibinin reducing colony formation, inducing apoptosis and arresting cancer cells in G0/G1 phase is an indicator of its anticancer activity ın EGI-1 cell line. However, the fact that Silibinin decreased the levels of JAK2 and sAXL, which contributes to the development of cancer, and increased the levels of STAT1-3 and IL-6, suggested that Silibinin used these mechanisms while showing its antiproliferative effects. However, the effects of Silibinin on GAS6 and ADAM 17 levels are not clear in EGI-1 cell line, so we think that more studies are needed to elucidate these mechanisms.