How CTI can be modeled into companies' department
STİ şirketler departmanına nasıl modellenebilir
- Tez No: 764528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NACİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Siber Tehdit İstihbaratı, Siber Güvenlik, DFD, TTP, ve Model, Cyber Threat Intelligence, Cyber Security, DFD, TTP, and Model
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Siber alan ve ilgili endüstriler her geçen saniye hızla büyürken, diğer taraftan siber tehditler de siber suçluların yetenekleri nedeniyle çok daha hızlı gelişmektedir. Ortaya çıkan tüm bu tehditler ve ihtiyaçlar, siber tehdit istihbaratını (STİ) her kuruluşun kendini savunmak için siber güvenlik stratejisinin bir parçası olarak bir gereklilik haline getirmiştir. Son yıllarda STİ, siber saldırıların artan sayısı ve karmaşıklığına karşı önemli bir karşı önlem olarak sınıflandırılmıştır. Bu tezde, öncelikle tanımına ilişkin kafa karışıklığını giderecek, ikinci olarak STİ'nin önemini ve bir kurumun siber güvenliğini nasıl geliştirebileceğini, üçüncü olarak da bir kurumun planlama, strateji ve değerlendirme süreçleri üzerinde büyük bir etkisi olabilecek yeni bir model oluşturarak STİ'nin bir kurumun siber güvenlik departmanında nasıl uygulanabileceğini ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
As the cyber-space and industries related overgrow by the second, the cyber threats on the other side are improving much faster due to cybercriminals' capabilities. All these emerging threats and needs made cyber threat intelligence (CTI) a necessity for each organization as a part of its cybersecurity strategy to defend itself. Over recent years, CTI has been classified as a major countermeasure against the emerging number and the complexity of cyber-attacks. In this thesis, we are going to clarify the confusion regarding its definition, secondly, the importance of CTI and how it could improve the cybersecurity of an organization, and thirdly, how CTI could be implemented in the cyber security department of an organization by creating a new model that could have a major impact on an organization's planning, strategy, and evaluation which can reflect on their security overall.