Batı Afrika'da Imamiyye Şiası: Mali örneği
Imamiyya Shiis in West Africa: The example of Mali
- Tez No: 764561
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Batı Afrika, Mali Cumhuriyeti, İran Cumhuriyeti, Şiilik, West Africa, Republic of Mali, Republic of Iran, Shiism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Şii İmamet nazariyesi, siyasetin dinle iç içe olduğu bir nazariyedir. Şia, teşekkül ettikten sonra kendi inanç ve düşünceleri doğrultusunda alternatif bir tarih inşa etmeyi de başarmıştır. Günümüzde söz konusu mezhebin en çok taraftar bulduğu ülke İran olup, İslam Devrimi'nden sonra kabul edilen yeni anayasada devletin resmi dini ve mezhebini belirten bir madde konulmuştur. Velayet-i Fakih anlayışı da bu dönemde ortaya çıkmış, dinî-siyasî otoritenin temel belirleyicisi bir görüş haline gelmiştir. Meseleye Afrika kıtası genelinde baktığımızda, İran yönetiminin Afrika kıtasına olan ilgisi yeni bir olgu olmayıp 1979'daki Devrimi'nden öncesine kadar varmaktadır. İran İslam Devrimden sonra İran Misyonerlik ve yatırım için Afrika'ya yönelmiş, Şiiler Afrika'daki azınlıkları arasında yer almıştır. Fakat sayılarının çok az olduğunu görülmektedir. Batı Afrika'daki toplam Müslüman Nüfusun % 5 ila %10 arasındadır. Bu çalışmada ise İran'ın Afrika kıtasına olan ilgisinin belirleyicileri ve nedenleri ele alınmaya çalışılmıştır. Bölgesel olarak da Batı Afrika'da bulunmakta olan Mali Cumhuriyeti'ndeki Şiilerin varlığına ilişkin birtakım sorular ile Şiilik durumunun özel olarak Mali Cumhuriyeti'ndeki yeri ve etkisine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The doctrine of the Shia Imamate is a doctrine in which politics is intertwined with religion. After its formation, Shia also managed to construct an alternative history in line with its own beliefs and thoughts. Today, the country where this sect finds the most supporters is Iran, and in the new constitution adopted after the Islamic Revolution (in 1979), a clause was included stating the official religion and sect of the state. The understanding of Velayet-i Fakih also emerged in this period and became a basic determinant view of religious-political authority. When we look at the issue throughout the African continent, the Iranian administration's interest in the continent is not a new phenomenon but goes back to before the Revolution in 1979. After the revolution, Iran turned to Africa for missionary work and investment, and Shiites found themselves among the minorities in Africa. However, their number has been very small. It is between 5% and 10% of the total Muslim population in West Africa. This study attempts to discuss the determinants and reasons of Iran's interest in the African continent. It particularly addresses at a number of regional questions about the presence of Shiites in the Republic of Mali, located in West Africa, and the place and influence of the Shia in the Republic.