Miracle Worker, Black ve Benim Dünyam filmlerinin yeniden çevrim bağlamında analizi
Analysis of the Miracle Worker, Black, and Benim Dünyam movies in a remake context
  1. Tez No: 764576
  2. Yazar: İLKER BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: türk sineması, amerikan sineması, yeniden çevrim hint sineması, Remake, Hollywood, Bollywood, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sinema, ilk yıllarından itibaren diğer sanat dallarıyla temas halinde olmuş ve pek çok eser uyarlama, kopyalama, alıntı ve esinlenme yöntemleri kullanılarak beyaz perdeye aktarılmıştır. Sinemasal bir uyarlama biçimi olan yeniden çevrim de sinema tarihinin başlangıç yıllarından itibaren sinemada var olan bir kavramdır. Kısaca daha önce çekilmiş bir filmin küçük değişikliklere uğratılarak güncel olarak yeniden çekilmesi olarak tanımlanabilir. Yeniden çevrim filmlerin en çok görüldüğü sinema Hollywood sinemasıdır. Yeniden çevrim kavramının Hollywood sineması ile özdeşleşmiş olduğunu söylemek mümkündür. Yeniden çevrim filmleri en çok kullanan sinema Hollywood olsa da diğer ülke sinemalarında da yeniden çevrim filmlerini sıkça görmek mümkündür. Bu sinemalardan diğer ikisi de Türk sineması ve Bollywood sinemasıdır. Günümüzde sinemasal metinler geçmişe, önceki filmlere ve metinlere referanslarla oluşturulduğundan ve her yeni çalışma bir öncekiyle yakından ilişkili olduğundan yeniden çevrimi bu süreç içerisinde değerlendirmek, yapılarını anlamak açısından daha açıklayıcı olacaktır. Bu çalışmada; Türk sineması, Hollywood ve Bollywood sinemalarının tarihsel gelişimi incelenmiş, yeniden çevrim kavramının tanımı ortaya koyulduktan sonra“Miracle Worker”,“Black”ve“Benim Dünyam”filmleri içerik analizi yöntemi kullanılarak yeniden çevrim bağlamında karşılaştırılmıştır. Bu filmler yeniden çevrim türlerine göre değerlendirildiğinde, Miracle Worker ve Black, Thomas Leitch tarafından sınıflandırılan tür olan güncelleme yoluyla yeniden çevrim olarak kabul edildiği sonucuna varılmıştır. Benim Dünyam filminde isim değişiklikleri var olsa da ana tema ve olay örgüsü birebir Black filminden alınmıştır. Bu özellikler değerlendirildiğinde, Benim Dünyam filminin Black filminin doğrudan yeniden çevrimi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema has been in contact with other branches of art since its early years and many works have been transferred to the big screen using adaptation, copying, quoting and inspiration methods. Recycling, which is a form of cinematic adaptation, is also a concept that has existed in cinema since the beginning years of cinema history. In short, it can be defined as the current remaking of a film that has already been shot by making small changes. Hollywood cinema is the cinema where recycle films are seen the most. It is possible to say that the concept of reconversion is identified with Hollywood cinema. Although Hollywood is the cinema that uses remake films the most, it is possible to see remake films frequently in other countries' cinemas. Two other of these cinemas are Turkish cinema and Bollywood cinema. Since cinematic texts today are created with references to the past, previous films and texts, and since each new work is closely related to the previous one, it will be more explanatory to evaluate the recycle in this process in terms of understanding their structure. In this study; The historical development of Turkish cinema, Hollywood and Bollywood cinemas was examined, after the definition of the concept of remake was revealed, the films“Miracle Worker”,“Black”and“My World”were compared in the context of remake using the content analysis method. When these films were evaluated according to their remake genres, it was concluded that Miracle Worker and Black were accepted as remakes by updating, which is the genre classified by Thomas Leitch. Although there are name changes in the movie My World, the main theme and plot are exactly taken from the movie Black. When these features are evaluated, it is concluded that My World is a direct remake of Black