Fotofilmik imgenin Henri Bergson'un süre kavramı çerçevesinde incelenmesi
A study into the photofilmic image through the lens of Bergsonian duration
- Tez No: 764605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotofilmik, Fotoğraf, Bergson, Süre, Hareket, Zaman, photofilmic, photography, Bergson, duration, movement, time, photographic temporality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma hareketli görüntülerle fotoğrafik imgelerin bir arada kullanıldığı fotofilmik imgeleri zaman bağlamında incelemektedir. Fotofilmik olarak adlandırılan imgeler hem hareketi hem durağanlığı içeren imgeler olduğu için bu imgelerin bütünsel anlamda nasıl bir zamansallığa sahip oldukları bir sorunsal olarak belirmektedir. Fotofilmik imgelerin hareket ve zamansallık açısından ne ifade ettiğini kavrayabilmek adına Henri Bergson'un zaman anlayışı bize verimli bir içerik sunmaktadır. Bergson, oldukça farklı bir zaman kavrayışına sahiptir ve bu zaman anlayışını süre kavramıyla ifade etmektedir. Bergson'un süre kavramıyla birlikte her durağanlık içinde bir hareket saptanabilmektedir. Bununla birlikte ilk elden kolayca hareket olarak görünen her durumun bize bir zamansallık vermeyeceği de yine süre kavramıyla açıklanır. Bundan dolayı bu çalışma, durağan görüntüleri hareketli görüntülerle iç içe geçiren fotofilmik imgelerin kendine özgü zamansallığını kavrayabilmek adına Bergson'un süre kavramını işe koşmaktadır. Fotofilmik imgeleri değerlendirebilmek için 'süre'yi kavrayabilmek, süreyi kavrayabilmek için de Bergson felsefesini anlamak gerekmektedir. Bu amaçla birinci bölümde Bergson felsefesinin zamanla ilişkili temel kavramları incelenmektedir. Bergson felsefesi bir zaman anlayışı etrafında kurulmaktadır ve bu bölüm bu felsefeyi bütünlüklü olarak açıklarken süre kavramını merkeze almaktadır. İkinci bölüm fotofilmik imgelerin yapı taşları olan fotoğrafik imge ile sinematografik imgenin kendi başlarına ne olduklarını incelemektedir. Bu iki imge türünün bir araya gelmesini ifade eden fotofilmik kavramı bu kavramı ortaya atan kuramcıların fikirleri ışığında açıklanmaktadır. Son bölümde de fotofilmik yapıtlar üreten David Clarbout, Thierry Kuntzel, Bill Viola ve Chris Marker'ın yapıtları süre kavramının sunduğu anlayış çerçevesinde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates photofilmic images in view of the concept of time. As photofilmic images employ both moving and still images, the kind of temporality these images hold in their entirety emerges as a major problematique. Henri Bergson's philosophy of time provides a fertile ground through which to understand how photofilmic images function temporally, namely in relation to the established dichotomy of movement and stillness. According to Bergson's notion of duration, it is possible to locate movement within stillness, while at the same time what readily appears to be movement does not necessarily grant us temporality per se. It is only through an unconventional understanding of time like Bergson's that the distinctive temporality of the photofilmic image can be better grasped. To that end, it is crucial to comprehend Bergsonian duration, which is unpacked in the first chapter of this study alongside the main tenets of Bergson's philosophy. In the second chapter, photographic and cinematographic images are scrutinized individually in dialogue with the key thinkers of the field, which culminates in a theoretical discussion of the photofilmic image. The third and last chapter analyzes photofilmic works by David Clarbout, Thierry Kuntzel, Bill Viola, and Chris Marker in light of the theoretical trail of thought informed by Bergsonian duration.