Lumbal stabilizasyon cerrahisi yapılan bireylerde lumbal lordoz ve omurgadaki değişikliklerin engellilik ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of changes in lumbal lordosis and spine on disability and quality of life in individuals WHO have lumbal stabilization surgery
- Tez No: 764604
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Nottingham Sağlık Profili, Oswestry Disability Index, Pelvik İnklinasyon, Sagittal Açılar, Spondilolistezis, Nottingham Health Profile, Oswestry Disability Index, Pelvic Inclination, Sagittal Angles, Spondylolisthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Lumbal bölge, omurganın en fazla yük binen ve en sık dejenerasyona maruz kalan bölgesidir. Lumbal bölge dejenerasyonlarında konservatif tedavilerin işe yaramadığı durumlarda cerrahi tedaviler tercih edilmektedir. Lumbal bölge cerrahilerinde omurgadaki doğal eğriliklerin ve bazı sagittal açısal değerlerin bilinmesi cerrahinin başarısı için önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı lumbal bölge stabilizasyon cerrahisi yapılan bireylerde lumbal lordoz ve omurgadaki bazı açısal değerlerdeki değişikliklerin engelilik ve yaşam kalitesine etkisini ölçmektir. Araştırmada uzman doktor tarafından lumbal stabilizasyon cerrahisi yapılan 30 bireyin cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası radyografileri çekilmiş, ağrısını ölçmek için Visual Analogue Scale ölçeği, engellilik seviyesini ölçmek için Oswestry Disability Index ve yaşam kalitesini ölçmek için Nottingham Health Profile anketi uygulanmıştır. Bu çalışmada lumbal stabilizasyon cerrahisi sonucunda bireylerin ağrısının azaldığı, lumbal lordoz açılarının literatürde yer alan verilere yaklaştığı, lumbal lordoz ile pelvik inklinasyon arasındaki uyumun arttığı, bireylerin engellilik seviyelerinin düşerek, yaşam kalitelerinin arttığı görülmüştür. Çalışma sonucunda engellilik seviyesinde azalma ve yaşam kalitesinde artmanın özellikle ağrıdaki azalma ile olduğu, açısal değerlerdeki değişikliklerin klinik olarak anlamlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The lumbar region is the region of the spine that has the highest load and is most frequently exposed to degeneration. Surgical treatments are preferred in cases where conservative treatments do not work in lumbar region degenerations. Knowing the natural curvatures of the spine and some sagittal angular values in lumbar region surgeries is important for the success of the surgery. The aim of this study is to measure the effects of changes in lumbar lordosis and some angular values in the spine on disability and quality of life in individuals who underwent lumbar region stabilization surgery. In the study, preoperative and postoperative radiographs of 30 individuals who underwent lumbar stabilization surgery by a specialist doctor were taken, Visual Analogue Scale scale to measure pain, Oswestry Disability Index to measure disability level and Nottingham Health Profile questionnaire to measure quality of life were applied. In this study, it was observed that as a result of lumbar stabilization surgery, the pain of individuals decreased, the lumbar lordosis angles approached the data in the literature, the harmony between lumbar lordosis and pelvic inclination increased, the disability levels of individuals decreased and their quality of life increased. As a result of the study, it is thought that the decrease in the level of disability and the increase in the quality of life are due to the decrease in pain, and the changes in angular values are clinically significant.