Sinestezi ve sanat ilişkisi
Synesthesia and art
  1. Tez No: 764613
  2. Yazar: GAMZE GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AYAN ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinestezi, Resim, Sanat, Renk, Duyu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tıp biliminin 300 yıldan fazladır üzerinde durduğu sinestezi kavramı en genel haliyle renklerin sese, şekillerin tada dönüştüğü bütünleşmiş bir algıyı ifade etmektedir. Bir sanat eserinin bütünlüğünü sağlayan en önemli unsurun planlı bir kompozisyon olması gerektiği düşünüldüğünde ise sinestezik algının sanat eserinde yaratıcılığı geliştirdiği söylenebilmektedir. İyi bir sanatçının özgün eserler yaratabilmesi için hassas ve derin duyulara sahip olması gereklidir. Tarihte ismini duyurmuş, sanat sektörünü geliştirmede faydalı olmuş, birçok deha, olağandışı farklı yeteneklere sahiptir. Bahsi geçen bazı sanatçıların ise sinestezik algıya sahip olduğu yapılan araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Duyular arası ilişki sinestezik sanatçıları günlük yaşantıları en fazla etkileyen durum olmaktadır. Çünkü her insan yaşamını, tat, koku, işitme, görme gibi duyularla yönlendirmiştir, bazı sanatçılarda iki veya dört duyu bir arada çalışabilmektedir, örneğin ressamlarda en çok görülen, duydukları seslerin, renklerini algılayıp onları görselleştirmek olduğu bilinmektedir. Hazırlanan bu çalışmada, Sinestetik bakış açısına dayalı bir şekilde, sanat eserini üretmede kaynak olan psiko- nörolojik durumların sanat ürünü üzerindeki etkileri anlatılmaktadır. Ayrıca Carol Steen , Vincent Van Gogh gibi sanatçı örnekleri verilerek eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of synesthesia is a concept that medical science has focused on for more than 300 years, and in its most general form, it expresses a perception in which colors are sounds and shapes turn into taste. A planned composition is the most important element that ensures the integrity of a work of art. When this is evaluated, it can be said that synesthetic perception feeds creativity in the work of art. A good artist must be have sensitive and have deep senses in order to create original works. Many geniuses have unusually different abilities. Many artists who have made a name for themselves in history, have been useful in developing the art sector, and have a synesthetic perception, have been revealed by researches. The relationship between the senses is the situation that affects the daily lives of synesthete artists the most. Because taste, smell, hearing, sight, such as the senses of every human has directed his life. In some artists, two or four senses can work together. For example, it is known that the most common sounds that painters hear are to perceive their colors and visualize them. In this study, the effects of psycho-neurological conditions, which are the source of producing the work of art, on the work of art are explained, based on the synesthetic perspective. In addition, the works of famous artists such as Carol Steen and Vincent Van Gogh were examined. Key Words : Art , Paint , Synesthesia , Sense