Firdevsî-i Tavîl'in Tecnîsât-ı Süleymân u Belkîs-nâme'si, II. Cilt (İnceleme, tenkitli metin ve cinaslar sözlüğü)
Firdevsî-i Tavîl's Tecnîsât-ı Süleymân u Belkîs-nâme, Vol. II (Analysis, critical text and puns dictionary)
  1. Tez No: 764618
  2. Yazar: RECEP ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Şiiri, Cinas, Firdevsî-i Tavîl, Hz. Süleyman, Belkıs, hikâye, mesnevi, Classical Turkish Poetry, Pun, Firdevsî-i Tavîl, Hz. Solomon, Belkıs, the story, mathnawi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1211
Özet
15. yüzyıl şair ve nasiri Firdevsî-i Tavîl tarafından kaleme alınan Tecnîsât-ı Süleymân u Belkîs-nâme; Hz. Süleyman'ın muhtelif kıssalarının ve Sebe melikesi Belkıs'ın hayat hikâyesinin işlendiği, yaklaşık 20.000 beyitten müteşekkil, oldukça hacimli bir mesnevidir. Bizzat Firdevsî tarafından diğer eserlerinde bahsedilmesine ve çeşitli kaynaklarda bu bilgilerin tekrar edilmesine rağmen, yakın zamana kadar bu esere ulaşılamamıştır. Belkîs-nâme, bizim de dâhil olduğumuz bir ekip tarafından gün yüzüne çıkarılmış olup eserin ilim âlemine tam metin olarak sunulabilmesine yönelik çalışmalar hâlen devam etmektedir. Eserin şu anda elimizde, Uppsala ve Gotha nüshaları ile birlikte iki nüshası mevcuttur. Baştan sona cinas sanatı ile kaleme alınmış olması ve özellikle Sebe melikesi Belkıs'ın hayatı gibi, Klasik Türk Edebiyatı'nda daha önce yeteri kadar üzerinde durulmamış bir konuyu detaylı bir şekilde işlemesi, eserin kıymetini artıran özelliklerdir. Bu çalışma, beş ana bölümden oluşmaktadır, ayrıca son olarak esere dair cinaslar sözlüğü oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tecnîsât-ı Süleymân u Belkîs-nâme, written by the 15th century poet and prose writer Firdevsî-i Tavîl; very voluminous mathnawi, consisting of approximately 20000 couplets, in which various tales of Hz. Solomon and the life story of Belkıs, the queen of Sebe, are handled. Although it is mentioned by Firdevsî in her other works and this information is repeated in various sources, this work has not been reached until recently. Belkıs-Name was unearthed by a team including us, and studies are still continuing to present the work as a full text to the world of science. Currently, we have two copies of the work, Uppsala and Gotha. The fact that it is written from beginning to end with the art of pun and that it deals with a subject that has not been sufficiently emphasized in Classical Turkish Literature, such as the life of Sebe's queen Belkıs, are the features that increase the value of the work. In this study, consists of five main parts and a dictionary of puns about the work has been created.