Firdevsi-i Tavil Münazara-i Seyf ü Kalem (inceleme-metin-sözlük)
Firdevsi-i Tavil Münazara-i Seyf ü Kalem (examine-text-dictionary)
- Tez No: 160363
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN HORATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Münazara, Türk Edebiyatında Münazara, Firdevsî-i Tavîl, Münâzara-i Seyf ü Kalem, Debate, Debate in Turkish Literature, Firdevsî-i Tavîl, Münâzara-i Seyf ü Kalem
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çalışma konumuz olan Münâzara-i Seyf ü Kalem H. 908'de Firdevsî-i Tavll tarafından kaleme alınmıştır. Kılıç ve kalemin birbirlerine üstünlüklerini ispat etmek için sembolik olarak yaptıkları münazaraları içeren eser, nazım nesir karışık bir şekilde yazılmıştır. incelememizde münazaranın edebî anlamda tanımı ve menşei üzerinde durulduktan sonra Türk edebiyatında kaleme alınan münazara içerikli eserler ele alınmıştır. Daha sonra Firdevsî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği verilmiştir. İnceleme bölümünde Münâzara-i Seyf ü Kalem'in yazım özellikleri, muhtevası, hikâyenin olay örgüsü, üslubu ve manzum kısımları incelenmiştir. Metin bölümünde eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Son bölüm olan sözlükte, dilimizde yaygın olarak kullanılmayan kelimelerle tarihî-efsanevî kişiler ve özel yer adlan yer almıştır. Kelimelerin, önce temel anlamı, sonra da metinde geçen mecazî anlamı verilmiştir. Çalışmamızın sonunda ise yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our subject matter Münâzara-i Seyfü Kalem was written by Firdevsî-i Tavîl in 908 A.H. The work, which comprises a symbolic debate between a sword and a pen in order to prove one's superiority over the other, was written in prose and verse form together. After having dwelled upon the litrary definition and origin of the term debate in our study, we discussed some of the works with debate content in Turkish literature. Firdevsî's biography, works and literary features were then focused on. In the analysis part of the study, the litary features and the plot of Münâzara-i Seyf ü Kalem. Its time, setting, characters, manner and techniques of versification were analysed. In the text part, the transcribed text of the work was presented. Vocabularies rarely used in our language, legendary - historical personalities and the private names of places took place in the dictionary part, which is the last one. The dictionary meaning of the words and then their metaphorical meanings as used in the work were given. At the end of our study, the sources that used were stated.