Olumlu çocukluk çağı yaşantısı olan bireylerin duygusal zekaları ve duyguları yönetebilme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between the emotional intelligence and the skills of managing emotions of individuals with positive childhood life
- Tez No: 764623
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Zeka, Duygu Yönetimi, Olumlu Çocukluk Çağı, Emotion, Emotional Intelligence, Emotion Management, Benevolent Childhood
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı olumlu çocukluk çağı yaşantısı olan bireylerin duygusal zekaları ve duyguları yönetebilme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın örneklemi 486 kişiden oluşmaktadır. Bu kişiler kartopu örnekleme ile seçilmiş olup 319 kişi kadın ve 161 kişi erkektir. Yaş kriteri 18-25 olarak belirlenmiştir. Katılımcılara, Olumlu Çocukluk Çağı Yaşantıları Ölçeği, UKMH Duygusal Zeka Testi, Duyguları Yönetebilme Becerileri Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında olumlu çocukluk çağı yaşantısına sahip bireylerin duygusal zekaları ve duygu yönetebilme becerileri orta düzeyde bulunmuştur. Ayrıca duygusal zeka düzeyi toplam puanı ile duyguları yönetebilme becerileri toplam puanı ve sözel olarak ifade edebilme, öfke yönetimi, duyguları olduğu gibi gösterebilme boyutları arasında pozitif yönde; başa çıkma boyutları ve olumsuz beden tepkileri gösterme arasında ise negatif yönde ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Kişisel özellikler kapsamında bakıldığında duygusal zekanın toplam puanı ile duygulara yaklaşım, empatik ilgi, olumlu ifade, olumsuz ifade, karşılıklı olarak neşe ve karşılıklı olarak üzüntü alt boyutlarında kadınların puanı erkeklere oranla anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir. Duyguları yönetebilme becerileri cinsiyete göre incelendiğinde olumsuz beden tepkilerini kontrol edebilme ve başa çıkma boyutlarında erkeklerin puanları, kadınların puanından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Duygusal zeka toplam puanı ile eğitim düzeyi arasında anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir; lisansüstü mezunu bireylerin toplam puanı önlisans ve lise mezunu bireylerin toplam puanından yüksektir, lisans mezunu bireylerin puanı da lise mezunu bireylerin puanından anlamlı düzeyde yüksektir. Duyguları yönetebilme becerileri toplam puanı ile yaş arasında anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Duyguları yönetebilme becerileri toplam puanı ile eğitim düzeyi arasında anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between emotional intelligence and emotional management skills of individuals with positive childhood experiences. The sample of the study consists of 486 people. These individuals were selected by snowball sampling. 319 people are women and 161 people are men. Benevolent Childhood Experiences Scale (BCEs), Emotional Intelligence Test (IPIPEIT), Emotion Management Scale and Personal Information Form were applied to the participants. Considering the results of the study, the emotional intelligence and emotion management skills of individuals with positive childhood experiences were found to be moderate. In addition, there was a positive correlation between emotional intelligence total score and emotional management skills total score, and verbal expression, anger management, and showing emotions as they are; A negative and significant relationship was found between coping dimensions and showing negative body reactions. When viewed within the scope of personal characteristics, the total score of emotional intelligence and the approach to emotions, empathetic interest, positive expression, negative expression, mutual joy and mutual sadness sub-dimensions were found to be significantly higher for women than for men. When emotional management skills were analyzed by gender, men's scores were found to be significantly higher than women's in the dimensions of controlling negative body reactions and coping. A significant correlation was found between emotional intelligence total score and education level; The total score of individuals with graduate degrees is higher than the total score of individuals with associate degree and high school graduates, and the scores of individuals with undergraduate degrees are significantly higher than those of high school graduates. A significant correlation was found between the total score of emotional management skills and age. A significant correlation was found between the total score of the ability to manage emotions and the level of education.