The investigation of the correlation between vitamine D3, endocan and copeptin in patients with chronic kidney diseases
Kronik böbrekli hastalarda vitamin D3, endocan ve kopeptin arasındaki ilişkiin incelenmesi
- Tez No: 764624
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANTESAR RHEEM OBEAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Vitamin D3, Endocan, Copeptin, Chronic kindey disease, Vitamine D3, Endocan, Copeptin
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Copeptin (CT-pro AVP olarak da bilinir), arginin vazopressin, nörofizin II ve kopeptinin ön-prohormonunun C-terminalinden türetilen 39 amino asit uzunluğunda bir peptittir. Bu üç biyobelirteç, hastalarda artan düzeyde kronik böbrek hastalıklarının teşhisine yardımcı olur. Bu çalışma, bu biyobelirteçleri ve diyabetik nefropati gelişimindeki rolünü ve bu biyobelirteçlerin KBH'li hastaların tedavisi ve yönetimi ile tanı için kılavuz olarak kullanma becerisini değerlendirmeyi amaçladı. Bu çalışma Isı şehrinde yapılmıştır. Bu vaka-kontrol çalışması (50) kişiyi, ikinci grup (50) CKD tanısı alan hastayı içermektedir. Sonuçlar şunu göstermektedir: Copeptin, Kronik böbrek hastalığı (CKD) hastalarının, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olan (p ≤0.05) yüksek bir endokan düzeyine sahip olduğu gösterildi. Copeptin ve Endocan, r = 0,263 ve p değeri 0,012 ile anlamlı bir ilişkiye işaret eden güçlü bir korelasyon gösterdi. Copeptin'i değerlendirmek için endokan kullanıldı., biyobelirteçlerin, bu biyobelirteçleri uzun süreli KBH kontrolünden kaynaklanan nefropatinin gelişimini ve komplikasyonunu önlemek için hastaların tedavisinde ve yönetiminde rehber olarak kullanma yeteneğine sahip olan KBH tanısında rolü vardır. Bu çalışma (Endocan, Copeptin) ile (P:C Oranı) arasındaki pozitif korelasyonu ve eGFR ile negatif korelasyonu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Copeptin (CT-pro AVP), which is about 39 amino acids in length, is composed of repro hormones, neurophysin II, copeptin, and the C-terminus of pre-pro AVP. Elevated levels of these three biomarkers in patients work and aid in the diagnosis of people's chronic kidney disorders. The biomarkers of diabetic nephropathy and the ability to use this biomarker for diagnosis, treatment, and management of patients with chronic kidney disease were examined in this study. This research was conducted in the city of Hit. In this case-control study, (50) subjects were included, the second group includes (50) patients diagnosed with CKD. The results show that : There were significant (p ≤0.05) differences in Copeptin and Endocan levels between the control group and those with kidney disease (CKD). Results of the correlation between Copeptin and Endocan showed that (r=0.263, p=0.012) There was a direct association between Copeptin and Endocan. Finally, an evaluation of Endocan is warranted, Copeptin, biomarkers has a role in diagnosis of CKD which has the ability of using this biomarkers as guide with treatment and management the patients to prevent development and complication of nephropathy presented from long duration of CKD control. This study confirm the positive correlation between ( Endocan, Copeptin) with (P:C Ratio) and negative correlation with eGFR.