Ortaklıkçılık teorisi temelinde Kuzey İrlanda sorunu
The Northern Ireland case based on the consociational theory
  1. Tez No: 764634
  2. Yazar: BEYZA ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ERKEM GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey İrlanda, Ortaklıkçılık, Belfast Anlaşması, Birlikçiler, Milliyetçiler, Northern Ireland, Consociationalism, Belfast Agreement, Unionists, Nationalists
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Etnik farklılıkları olan grupların bir arada yaşaması tarih boyunca belirli sorunlar arz etmiş, bu bir aradalığı istikrarlı bir biçimde yönetmek adına çeşitli yol ve yöntemler denenmiştir. Yönetim gücünü elinde bulunduranlar tarafından, farklılık barındıran grupların ayrılık yoluna gitmeden yönetilmesi öncelikli olmuştur; fakat her zaman başarılı sonuçlar elde etmek elbette ki kolay olmamıştır. Bu çalışmada yaşanan çatışmaları yönetme biçimlerinden en ılımlı ve insancıl olanı olarak sayılabilecek ortaklıkçılık teorisi, bir etnik çatışmaya sahne olan Kuzey İrlanda örneğinden yola çıkılarak tartışılacaktır. Çalışmada sırasıyla, ortaklıkçılık teorisinin tanımına ve ön koşullarına yer verilerek Kuzey İrlanda'daki çatışmanın neden bir sorun halini aldığı, sorunun nedenleri, tarafları ve hangi boyutta olduğu geçmişten günümüze açıklanacak; ardından Kuzey İrlanda örneğiyle ortaklıkçı teorinin birbiriyle uyumu ortaklıkçı teorinin savunucuları ve karşıt görüşler eşliğinde tartışılacaktır. Çalışmanın temel amacı, söz konusu teorinin Kuzey İrlanda örneğinde olumlu sonuç verip vermediğini incelemek ve elde edilecek sonucun nedenlerini açıklamaktır. Ortaklıkçı teori Kuzey İrlanda'daki siyasi pratikler, ekonomik süreç, insan hakları, sosyal ortam, gruplar arası ilişkiler gibi değişik açılardan ele alınacaktır. Bu bağlamda alternatif görüş ve öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The coexistence of ethnically diverse groups has presented specific problems throughout history, and various ways and methods have tried to manage this coexistence stably. It has been a priority for those who hold power to manage groups with differences without separating; however, it has sometimes been challenging to achieve successful results. In this study, consociationalism, considered the most moderate and humane way of managing conflicts, will be discussed based on the example of Northern Ireland, which is the scene of an ethnic conflict. First, the study will define and preconditions of the consociational theory. Secondly, why the conflict in Northern Ireland has become a problem, the reasons, the parties, and the extent of the problem will explain from the past to the present. Lastly, the compatibility of the consociational theory with the Northern Ireland example will be discussed with the supporters of the consociational theory and opposing views. The study's primary purpose is to examine whether the theory in question gives positive results in the Northern Ireland example and to explain the reasons for the result to be obtained. The consociational theory will be examined different perspectives, such as political practices, economic processes, human rights, social environment, and intergroup relations in Northern Ireland. In this context, alternative views and suggestions will present.