Çanakkale yerel gazetecilerinin medya etiğine yaklaşımı
Canakkale local journalists' approach to media ethics
  1. Tez No: 764649
  2. Yazar: BÜŞRA MISIRLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ÇAĞLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Gazetecilik, Philosophy, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Etik, Medya Etiği, Yerel Medya, Gazetecilik, Media, Ethics, Media Ethics, Local Media, Journalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Etik, felsefenin önemli alt alanlarından biridir. Özellikle günümüzde her meslek için belirlenen etik ilkeler bireylerin eylemlerini sınırlama ve meslek etiğinin uygulanmasıaçısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Toplum içinde bulunan her mesleğin bir görevi vardır ve toplumsal olarak düzenin bozulmaması için her bir meslek sahibinin etik ilkeler doğrultusunda mesleğini icra etmesi gerekmektedir. Meslek etiği noktasındakitle iletişim araçlarıyla ilgili oluşabilecek sorunlar için de hem gazeteciler hem de medya sahiplerineyönelik etik ilkeler bulunmaktadır. Bu etik ilkeler genel olarak medya etiği başlığı altında ele alınmaktadır. Medya etiği, gazetecilerin ve medya sahiplerinin eylemlerini sınırlarken, medyanın topluma yönelik sorumluluğunu yerine getirmesiyle beraber aynı zamanda toplumun medyaya karşı güveninin sağlanmasında da önemli bir rol oynar. Bu çalışmanın konusunumedya etiği ve medya etiğine yönelik yaşanabilecek sorunlar oluşturmaktadır. Çalışmada medya etiğine yönelik sorunlar yerel medya üzerinden ele alınırken, yerel medyanın etik ilkeleri uygulama noktasında ulusal medyaya göre daha sorunlu bir alan olduğu düşünülmektedir. Yerel medya konumu gereği daha küçük bir bölgede kısıtlı bir kitleye ulaşabilmektedir.Buna bağlı olarakçevre ile kurulan yakın ilişkiler, ekonomik kaygılar, profesyonel gazetecilerin az sayıda olması gibi nedenlermedya çalışanlarının etik ilkelere uygun davranmasında zorluk oluşturduğu fikrinden çıkılarak çalışmanın araştırma alanı olarak yerel medya seçilmiştir. Çalışmada veri toplama yöntemi,Nitel olarak 2. Ve 3. Veri kaynakları, nicel olarak da anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın güvenilirliği ve doğruluğu açısından yöntem olarak anket seçilmiştir. Örneklem yöntemi olarak basit tesadüfi yöntem seçilmiştir. Çalışmanın evrenini ise Çanakkale'deki medya çalışanları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ethics is one of the important subfields of philosophy. Especially today, the ethical principles determined for each profession have a very important position in terms of limiting the actions of individuals and the application of professional ethics. Every profession in the society has a duty and in order not to disrupt the social order, each professional must practice his profession in line with ethical principles. At the point of professional ethics, there are ethical principles for both journalists and media owners for problems that may arise related to mass media. These ethical principles are generally discussed under the title of media ethics. Media ethics, while limiting the actions of journalists and media owners, plays an important role in ensuring the trust of the society towards the media, as well as fulfilling the responsibility of the media towards the society. The subject of this study is media ethics and possible problems related to media ethics. In the study, while the problems related to media ethics are handled through the local media, it is thought that the local media is a more problematic area than the national media in terms of applying ethical principles. Due to its location, local media can reach a limited audience in a smaller region. Accordingly, the local media was chosen as the research area of the study, considering that the reasons such as close relations with the environment, economic concerns, and the low number of professional journalists create difficulties for media workers to act in accordance with ethical principles. In the study, data collection method, 2nd and 3rd data sources as qualitative and survey method was applied quantitatively. Questionnaire was chosen as the method in terms of reliability and accuracy of the research. The simple random method was chosen as the sampling method. The universe of the study consists of the media workers in Çanakkale.