Vidasız konik kilit implant-dayanak bağlantılı kısa implantların farklı kuron/implant oranlarında stres dağılımının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of stress distribution of self-locking taper implant-abutment connected short implants at different CROWN/implant ratios by finite element analysis
- Tez No: 764652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT GÖZNELİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kısa implant, vidasız konik kilit bağlantı, sonlu elemanlar analizi, Short implant, self-locking taper connection, finite element analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vertikal ve oblik kuvvetler altında vidasız konik kilit implant-dayanak bağlantılı farklı kemik tiplerine yerleştirilen tek üyeli kısa implantlarda, kuron/implant oranının artışının implant komponentlerine ve çevre dokulardaki stres dağılımlarına olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Mandibular sağ birinci molar bölgesine kemik seviyesi, 5x5 mm boyutuna sahip vidasız konik kilit implant-dayanak bağlantılı kısa implant (Bicon,LLC.,Boston,MA), Tip 2 ve 3 kemik modellerine yerleştirildi. 10, 12,5 ve 15 mm boylarında metal seramik kuronlar dijital ortamda tasarlanıp modeler oluşturuldu. Üç boyutlu modellere iplantın uzun aksına parallel 200 N vertikal ve 30° eğimli (bukkolingual yönde) 100N oblik kuvvet her modeldeki kuronun santral fossasına uygulandı. İmplant komponentlerinde ve kuronda eşdeğer stres, çevre kemikte ise en düşük ve en yüksek asal gerilme stres değerleri ve dağılımları elde edildi. Bulgular: İmplant komponentelrindeki en yüksek stress değerleri dayanağın boyun kısmında oblik kuvvet altında gözlemlenmiştir. Genel olarak oblik kuvvet altındaki değerler vetikal kuvvet altında olanlardan daha fazladır. Kortikal kemik stres değerleri trabeküler kemikten yüksektir. Kuron boyu artışı stress değerlerini arttırmasına rağmen vertikal kuvvetler altında dayanak ve kurondaki stres değerlerinde azalış gözlenmiştir. Sonuç: Kuron/implant oranı artışı, kemiğin porözitesindeki artış ve oblik kuvvetler implant komponenleri ve çevre kemikteki stres artışı sebeplerindendir. Özellikle kısa implantlarda daha da önem kazanmaktadır. Vidasız konik kilit bağlantılı implantlar vida komplikasyonlarını ortadan kaldırdığı ve mikrohareketliliği kısıtladığı için bir tedavi alternatifi olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of the increase in the crown/implant ratio on the implant components and stress distributions in the surrounding tissues in single-member short implants placed on different bone types with self-locking taper implant-abutment connection under vertical and oblique forces. Materials and Methods: Bone level to the mandibular right first molar region, a 5x5 mm self-locking taper implant-abutment connection short implant (Bicon, LLC., Boston, MA) was placed in Type 2 and 3 bone models. Metal fused porcelain crowns of 10, 12.5 and 15 mm in length were designed in digitally and models were created. In three-dimensional models, 200 N vertical and 30° inclined (buccolingual direction) 100N oblique force parallel to the long axis of the implant was applied to the central fossa of the crown in each model. Equivalent stress in the implant components and crown, and the lowest and highest principal stress values and distributions in the surrounding bone were obtained. Results: The highest stress values in the implant components were observed in the neck of the abutment under oblique force. In general, the values under oblique force are higher than those under vetical force. Cortical bone stress values are higher than trabecular bone. Although the increase in crown length increased the stress values, a decrease was observed in the stress values on the abutment and crown under vertical forces. Conclusion: Increase in crown/implant ratio, increase in bone porosity and oblique forces are the causes of increased stress on implant components and surrounding bone. It is especially important in short implants. Self-locking taper connection implants can be considered as a treatment alternative because they eliminate screw complications and limit micromobility.