ZnO/TiO2 mikro kürelerinin sentezlenmesi ve UV ışık altındaki fotokatalitik aktifliğinin incelenmesi
Synthesis of ZnO/TiO2 microspheres and investigation of photocatalytic activity under UV light
  1. Tez No: 764678
  2. Yazar: AYBİKE ERAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BURAK KİREMİTLER, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KILIÇ DOKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroküreler, TiO2, ZnO fotokatalitik, heterojen fotokatalizör, nanomalzemeler, Microspheres, TiO2, photocatalytic, heterogeneous photocatalyst, nanomaterials
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada sol-jel yöntemleri kullanarak TiO2-ZnO ve yüzeylerine UV ışık altında fotoindirgeme yöntemi ile gümüş nanopartikülleri büyütülmüş TiO2-ZnO@Ag mikroküreleri sentezlenmiştir. Nano boyut skalasında yüzey morfolojisi içeren mikrokürelerin yüksek yüzey alanı ve kullanılan TiO2, ZnO ve yüzeyde sentezlenmiş Ag nanopartiküleleri arasındaki elektron alışverişlerindeki sinerji sebebiyle yüksek fotokatalitik aktiviteye sahip fotokatalizörlerin üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı sentez koşullarının parametreleri detaylı bir şekilde çalışılarak uygun morfolojide ve kimyasal yapıda mikroküreler hazırlanmıştır. Elde edilen mikroküreler organik kirletici boyar maddelerin UV ışık altında fotokatalitik yöntemlerle bozundurulmasında kullanılmıştır. Sentez koşulları, katkı maddelerinin etkisi ile nihai olarak elde edilen fotokatalitik verim arasında yapı-etki ve elektrokimyasal sinerjik ilişki açısından bulunan bulgular açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak en verimli şekilde en yüksek fotokatalitik verimi sağlayan koşullar ortaya çıkartılarak, bu koşullarda üretilmiş mikrokürelerin etkin fotokatalizörler olarak kullanımı başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, TiO2-ZnO and TiO2-ZnO@Ag microspheres on which silver nanoparticles were grown by photoreduction method under UV light were synthesized using sol-gel methods. Due to the high surface area of microspheres containing surface morphology in nanosize scale and the synergy in electron exchange between used TiO2, ZnO and surface synthesized Ag nanoparticles, it is aimed to fabricate highly efficient photocatalysts. For this purpose, the parameters of different synthesis conditions were studied in detail and microspheres with appropriate morphology and chemical structure were obtained. The fabricated microspheres were used in the degradation of organic polluting dye under UV light by photocatalytic methods. Synthesis conditions, the effect of additives and the resulting photocatalytic efficiency in terms of structure-property and electrochemical synergistic relationship were tried to be explained. As a result, the conditions that provide the highest photocatalytic efficiency in the most efficient way have been revealed, and the use of microspheres under these conditions as effective photocatalysts has been successfully realized.