الاتّجاه القصصي في شعر بشرى البستاني
Buşra el-Bustan'nin şiir ve hikayelerinde edebi yön
  1. Tez No: 764797
  2. Yazar: AHMED RAAD MAHMOOD ALEKHTEARLO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça dil ve edebiyat, edebiyat akımı, betimleme, roman, hikâye, Büşra el-Bustânî, Arabic language and literature, narrative aspect, description, story, novel, Bushra Al-Bustani
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, edebiyatçı, şair ve eleştirmen Büşra el-Bustânî'nin şiirindeki anlatı şiiri kavramından bahsetmektedir. Araştırmacı Arap şiirindeki anlatı eğiliminin gelişimi hakkında. Daha sonra araştırma, edebiyatçı ve eleştirmen Büşra el- Bustânî'nin hayatını, çok sayıda şiirsel ve eleştirel eserini ve farklı derinliklerin şiirlerinde nasıl ortaya çıktığını tek tek ele almıştır. Daha sonra araştırma, hikâye kavramı ve anlatı, olay, karakter gibi hikâye anlatımı unsurları ile zaman ve mekân kavramlarından ve bu kavramların şiirsel kasidenin anlatı yapısında nasıl tezahür ettiğinden bahsetmiştir. Son olarak şair, duygularını ve inandığı konuları ifade etmek için anlatı sanatını kullandığından, Amerikan ve Siyonist işgalcilerin eliyle maruz kaldıkları en iğrenç suçlar ve uygulamalar nedeniyle Irak ve Filistin halklarının acılarını ifade ederken ulusal ve milli duyguları vurguladığından şiirlerindeki ulusal, milliyetçi ve romantik eğilimleri incelemektedir. Şiirlerinde hümanizm, doğanın tezahürlerini tanımlamada romantik eğilim yoluyla ortaya çıkmıştır ve aşk duygusunu taşır, üzüntü ve acıyı yüceltir. Araştırmada son olarak bir sonuç bölümü ve önerilere yer verilerek elde edilen en önemli sonuçlar ve araştırma çerçevesinde yapılabilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis talks about the concept of narrative poetry in the poetry of the writer, poet and critic Bushra Al-Bustani. And how her various knowledge emerged in her poetry, then the research talks about the concept of the story and the elements of storytelling such as narration, event, personality and the concepts of time and place, and how these concepts were manifested in the narrative construction of the poetic poem, and it finally studies the national and romantic trends in her poetry, where the poet employed the narrative art to express her feelings and the issues she believes in, and her patriotic and national feeling emerged in expressing the suffering of the Iraqi and Palestinian peoples, and the most heinous types of crimes and practices they were subjected to at the hands of the American and Zionist occupiers. Humanism emerged through the romantic tendency to describe the manifestations of nature, convey the emotion of love, and glorify sadness and pain. The thesis ended with a conclusion and recommendations. In the conclusion, the researcher mentioned the most important results that he concluded, and in the recommendations he talked about the most important points recommended by the research.