Freight Forwarder işletmelerinde iç kontrol sisteminin önemi ve bir uygulama
Importance of internal control system in Freight Forwarder companies and an application
  1. Tez No: 764924
  2. Yazar: NEKIDA DAUTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCAY KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç kontrol Yapısı, COSO, Freight Forwarder İşletmeler, Lojistik, Internal Control System, COSO, Freight Forwarder Firm, Logistics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bir iş fonksiyonu olarak lojistik, malzeme, bilgi ve finansal akışlarla bağlantılı süreçlerin planlanması, uygulanması ve kontrolü yoluyla şirketin performansında önemli bir rol oynar. Ancak Freight Forwarder firmaları söz konusu olduğunda süreç daha karmaşıktır ve firma içinde kontrol edilmesi zorluklara yol açabilir. Bu nedenle firmalar verimliliği artırmak ve riskleri azaltmak için iç kontrol sistemini dikkate almaktadır. Bu şekilde iç kontrol, finansal tabloların güvenilirliğini ve kanun ve düzenlemelere uygunluğunu sağlar. İç kontrol zaten çoğu organizasyonda olmasına rağmen, organizasyonu geliştirmek ve kendi hedeflerine ulaşmak için iç kontrol sisteminin hâlâ iyileştirilmesi gereken bazı kusurları vardır. Bu yüzden bu çalışma, Türkiye'deki bir Freight forwarder firmasının iç kontrol sisteminin genel düzeyini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma, X Lojistik'teki iç kontrol sistemlerinin analizi için Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) teorik çerçevesini benimsemiştir. COSO iç kontrol yapısının çerçevesine göre, iç kontrol sistemi; kontrol ortamı, kontrol faaliyetleri, risk değerlendirmesi, bilgi ve iletişim, izleme olarak bilinen beş bileşen kullanılarak analiz edilmektedir. Hipotez, literatür taraması yoluyla oluşturulmuş, veriler gözlem ve görüşme yoluyla toplanmıştır. Gözlem, firma içinde işin nasıl yapıldığını gösteren yazar tarafından uygulanmıştır. Görüşme, X Lojistik firmasında, muhasebe ve denetim departmanında bulunan yönetici ve çalışanlara iç kontrol sistemi hakkında mülakat uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kuruluşundan itibaren, şirkette iç kontrole önem verildiği ve iç kontrol sisteminin genel düzeyinin iyi olduğu anlaşılmaktadır ancak diğer firmalarda olduğu gibi X Lojistik firmasında da iç kontrolü güçlendirmek için dikkate alınması gereken birçok öneriler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Logistics as a business function plays important role in company's performance through the planning, implementation and control of processes linked to material, information and financial flows. But when it comes to the freight forwarder firms the process is more complex and controlling inside the firm may lead to difficulties. For this reason firms take into account internal control system in order to promote efficiency and reduce risks. İn this way internal control makes sure to achieve the reliability of financial statements and compliance with laws and regulations. Even though the internal control is already in most organization still there are problems that need an improvement in order to develop the organization an achieve its own objects as well. For this reason, this study aimed at investigation the overall level of internal control system of the Freight forwarder firm in Turkey. The study adopted the Committee of Sponsoring Organizations of the Tread way Commission (COSO) theoretical framework for analysis of internal control systems in X Lojistik. According to COSO framework, the internal control system is analyzed using five components' known as control environment, control activities, risk assessment, information and communication and monitoring. The hypothesis was developed through literature review and data was collected through observation and interview. The observation is made by the author where it shows how the work is done inside the firm and the interview consist of asking the accounting and auditing, managers about the internal control system in X Lojistik. From the founding, it shows that the internal control is considered important and the level is good in the company but still there are things that should take into account in order to strength the internal control as well as in the X Lojistik.