Buz, yeşil çay ve arnica montana uygulamalarının ameliyat sonrası entübasyona bağlı boğaz ağrısı ve ses kısıklığı üzerine etkisi
The effect of ice, green TEA and arnica montana application on post-operative intubation related sore throat and hoarseness
  1. Tez No: 764925
  2. Yazar: GÜLCAN DÜRÜST SAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER DENİZ ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Entübasyon, Boğaz Ağrısı, Ses Kısıklığı, Buz, Yeşil Çay, Arnica Montana Çayı, Hemşirelik, İntubation, İce, Green Tea, Arnica Montana, Sore Throat, Hoarseness, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma, ameliyat sonrası buz parçacıkları emdirilmesi, yeşil çay ve Arnica Montana ile gargara uygulamalarının entübasyona bağlı gelişen boğaz ağrısı ve ses kısıklığının önlenmesindeki etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü, ön test-son test kontrol gruplu deneysel tasarım tipinde planlandı ve uygulandı. Araştırmanın örneklemini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa Devlet Hastanesi'ndeki Genel Cerrahi Kliniği'nde genel anestezi ile endotrakeal entübasyon uygulanarak ameliyat edilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 176 hasta oluşturdu. Araştırmada, çalışmacı tarafından oluşturulan 'Ameliyat Öncesi Veri Toplama Formu, Ameliyat Sırası Veri Toplama Formu, Ameliyat Sonrası Veri Toplama Formu, Sayısal Ağrı Ölçeği, Stout's Ses Kısıklığı Ölçeği' kullanılarak veriler toplandı. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul, kurum izni ve katılımcılardan yazılı izin alındı. Verilerin analizinde anlamlılık p0,05) olduğu sonucuna varıldı. Ameliyat sonrası hemşirelik bakımında entübasyona bağlı gelişen boğaz ağrısının önlenmesinde, hastalara buz parçacıkları emdirilmesi, yeşil çay ve Arnica Montana çayı ile gargara yaptırtılması, ses kısıklığının önlenmesinde ise buz parçacıkları emdirilmesi ve Arnica Montana çayı ile gargara yaptırtılması etkili ve güvenlidir
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of postoperative ice suck, green tea and Arnica Montana mouthwash applications on the prevention of sore throat and hoarseness due to intubation. The study was planned and applied as a randomized controlled, pretest-posttest control-group experimental design. The sample of the study consisted of 176 patients who were operated on by general anesthesia and endotracheal intubation and at accepted to participate in the study in the General Surgery Clinic in the Turkish Republic of Northern Cyprus Famagusta State Hospital. The data of the study were collected by using the 'Preoperative Data Collection Form, Intraoperative Data Collection Form, Postoperative Data Collection Form, the three of them created by the researcher, Numerical Pain Scale and Stout's Hoarseness Scale'. Ethics committee, institutional permission and written permission from the participants were obtained before starting the study. All results were considered significant at p0,05). In the post-operative nursing care, it is effective and safe to have the patients suck on ice, mouthwash with green tea and Arnica Montana tea in the prevention of intubation-related sore throat. Ice suck and mouthwash with Arnica Montana tea are also effective and safe for the prevention of hoarseness