Az katlı konutların yeşil bina sistemlerine uyarlanmasında maliyet analizi
Cost analysis in adaptation of low-rise residences to green building systems
  1. Tez No: 870819
  2. Yazar: MERVE BIYIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil bina, Sertifika Sistemleri, Yeşil Bina maliyeti, Covid-19, 2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri, Green building, Certificate Systems, Green Building cost Covid-19, 2023 Kahramanmaraş and Hatay Earthquakes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
AZ KATLI KONUTLARIN YEŞİL BİNA SİSTEMLERİNE UYARLANMASINDA MALİYET ANALİZİ Merve HASÖZHAN BIYIKLI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mart 2024 Danışman: Prof. Dr. Z. Özlem PARLAK BİÇER ÖZET İnşaat sektöründe hammaddeye duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta ve enerji kullanımındaki artışla birlikte sera gazı emisyonlarına sebep olunmaktadır. Bu durum çevre, ekonomi ve toplum üzerinde tahribatlara yol açmaktadır. Tahribatların azaltılmasına yönelik inşaat endüstrisinde yenilikçi yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır. Çözüm olarak; atık oluşumunu en aza indirebilen, doğal kaynaklardan ve enerjiden tasarruf sağlayabilen, yenilenebilir enerji kullanımını arttıran çevre dostu yeşil bina kavramı oluşmuştur. Ancak sektörde paydaşlar tarafından yeşil bina uygulamalarının yüksek maliyete sebep olduğu yönünde yaygın bir görüş vardır. Bu bağlamda tez kapsamında yeşil bina kavramı; yeşil bina kriterleri ve maliyet açısından ele alınmıştır. Son dönemlerde Türkiye'de yaşanan Covid-19 salgını ve 6-20 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler de toplumsal yaşantıyı tüm yönleriyle etkilemiştir. Pandemi süreciyle birlikte insanların konut tercihi değişerek, yüksek katlı binalardan ziyade az katlı, bahçeli ve müstakil evlerden yana olmuştur. Yaşanan doğal afet ve salgın hastalık sonucunda bu konutlara talebin artması, çalışma kapsamında yeşil bina uygulama ve maliyet analizlerinin az katlı konutlar üzerinden ele alınmasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda, dünyadan ve Türkiye'den yeşil bina sertifikasına sahip az katlı konutlar incelenmiş ve ortak uygulanan yeşil bina kriterleri belirlenmiştir. Kayseri'nin Çay Bağları bölgesinde bulunan müstakil konut yapılarında, bu ortak yeşil bina kriterlerine göre uygulamalar yapılarak, maliyetleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
COST ANALYSIS IN ADAPTATION OF LOW-RISE RESIDENCES TO GREEN BUILDING SYSTEMS Merve HASÖZHAN BIYIKLI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, March 2024 Supervisor: Prof. Dr. Z. Özlem PARLAK BİÇER ABSTRACT The need for raw materials in the construction industry is increasing day by day, and with the increase in energy use, greenhouse gas emissions are caused. This situation causes damage to the environment, economy and society. Innovative approaches are emerging in the construction industry to reduce destruction. As a solution; The concept of environmentally friendly green building, which can minimize waste generation, save natural resources and energy, and increase the use of renewable energy, has been created. However, there is a common opinion among stakeholders in the sector that green building practices cause high costs. In this context, the concept of green building within the scope of the thesis; discussed in terms of green building criteria and cost. The recent Covid-19 epidemic in Turkey and the earthquakes centered in Kahramanmaraş and Hatay on 6-20 February 2023 have also affected social life in all aspects. With the pandemic process, people's housing preferences have changed, favoring low-rise, garden and detached houses rather than high-rise buildings. The increase in demand for these houses as a result of the natural disaster and epidemic disease has caused green building practices and cost analyzes to be addressed in low-rise houses within the scope of the study. In this regard, low-rise residences with green building certificates from around the world and from Turkey were examined and commonly applied green building criteria were determined. In the detached residential buildings located in Kayseri's Çay Bağları region, applications were made according to these common green building criteria and their costs were calculated.