From the eternity of ideology and unconscious concepts in Althusser to the limits of the discourse of truth
Althusser'de ideoloji ve bilinçdışı kavramlarının sonsuzluğundan 'Hakikat' söyleminin sınırlarına
- Tez No: 764940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Üretim, İdeoloji, Bilinçdışı, Hakikat, Arayış, Reproduction, Ideology, Unconscious, Truth, Quest
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezi, İdeoloji, Bilinçdışı ve Hakikat kavramlarının birbirine temas ettiği noktaları belirleyerek hazırladık.Yeniden-üretim ilişkileri hakikat pratiklerini nasıl ortaya çıkarır? Arayışı, bir kavramsal pratik ve aynı zamanda maddi pratik olarak düşünmek mümkün müdür? Hakikat sorunsalı, Arayış kavramını hangi bağlamlarda ele alır? Bu soruların en temelde cevaplarını verebilmek adına öncelik olarak tez yazımı için kavramsal bir bakış açısı yerleştirilmiştir. Daha sonra Althusser'in belirtiye dayalı okuma tekniği hem tez bağlamındaki metinlere hem de tezin kendisine uygulanmaya çalışılmıştır. Bu bakış açısı yeniden-üretim bakış açısıdır. Bu kavramsal bakış açısını Althusser ve Freud'da üretim ilişkilerinin yeniden üretimi sorunsalıyla ele aldık. Bu noktada ideoloji, özne ve bilinçdışı kavramlarını inceledik ve aralarında paralellikler gösterdik. Oluşturmaya çalıştığımız teorik düzlemler, ortaya koyacağımız“Arayış”ın kavramsallaştırılmasına zemin hazırladı. Hakikat kavramı“yasa”yı çağrıştırdığı için sözleşme teorilerine belli ipuçları vermiştir. Sözleşme teorileri aracılığıyla hem“hakikat,”“özne”hem de“Arayış”kavramımızı sağlam bir zemine oturtmaya çalıştık.“Arayış”kavramsallaştırmasını“hakikat”teorisiyle bağlantılı olarak ele almamız, toplumu yeniden inşa etmek için belirli kavramsal önermeler sunacaktır. Arayış ve Hakikat kavramları, sözleşme teorilerinin sorunsallaştırılması olarak“çokluk”ve“içkinlik”tartışmalarını ele almamızı sağlamıştır. Bu bağlamda kavramsal pratiğimiz olan“Arayış”kavramını tartışacağız. Sözleşme teorilerinin eleştirisi yoluyla Felsefe alanına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. İdeoloji ve bilinçdışı çalışmaların paralelliğini gösteren kavramlar etrafında yeni bir kavramsal pratik üretmeye çalıştık. Tezimiz için önemli olan, Arayış kavramını diğer kavramlarla birlikte ele almaktır.
Özet (Çeviri)
We prepared this thesis by determining the points where the concepts of Ideology, Unconscious, and Truth touch each other. How do relations of reproduction reveal practices of truth? Is it possible to think of the Quest as a conceptual and a material practice simultaneously? In what contexts does the problem of truth address the concept of Quest? A conceptual perspective was first established for the thesis to answer these questions at the most basic level. Then, Althusser's symptom-based reading technique was tried to be applied both to the texts in the context of the thesis and to the thesis itself. This perspective is the reproduction perspective. We considered this conceptual point of view with the reproduction of production relations problematic in Althusser and Freud. At this point, we examined the concepts of ideology, subject, and unconscious and showed parallels between them. The theoretical frameworks we have tried to establish have paved the way for conceptualizing the“Quest”we will put forward. The concept of truth has given certain clues to contract theories as it evokes“Law.”We tried to establish our conceptualization of“truth,”“subject,”and“Quest”on solid ground through contract theories. Our consideration of the“Quest”conceptualization as being linked to the“truth”theory will offer certain conceptual propositions for reconstructing society. The concepts of“Quest”and“Truth”have enabled us to deal with the discussions of“multitude”and“immanence”as the problematization of contract theories. In this context, we will discuss the concept of“Quest”as our conceptual practice. We aim to contribute to the field of Philosophy through the criticism of contract theories. We tried to produce a new conceptual approach around the concepts that show the parallelism of ideology and unconscious studies. What is important for our thesis is to deal with the concept of“Quest”together with other concepts.