Yeşil binalarda kalite göstergelerinin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of quality indicators in green buildings
  1. Tez No: 765134
  2. Yazar: KÜBRA GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil binalar, kalite göstergeleri, bibliyometrik analiz, Green buildings, quality indicators, bibliometric analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
ÖZ Bu tez çalışması yeşil binalarda kalite göstergelerini belirlemeyi ve bu göstergelerin ilgili bilimsel literatürdeki durumlarını bibliyometrik analiz yaparak ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada yeşil bina literatürünün detaylı olarak irdelenmesi ile toplam 35 kalite göstergesi belirlenmiştir. Bu göstergeler içeriklerine göre dört ana gruba ayrılmıştır: (1) Çevresel kalite göstergeleri, (2) Ekonomik kalite göstergeleri, (3) Sosyal kalite göstergeleri ve (4) Kullanıcı memnuniyet göstergeleri. Yeşil binalarda kalite göstergelerinin bibliyometrik analizi için VOSviewer yazılımı kullanılmıştır ve makale atıf analizi, ülkelerin etkinliği, dergilerin etkinliği, ortak yazar analizi, ortak kelime analizi gerçekleştirilmiştir. Dergilerin etkinliğiyle etkin dergiler, ortak yazar analizi ile iş birliği içerisinde olan yazarlar ortaya çıkarılmıştır. Ortak kelime analizi ile araştırma boşlukları, anahtar kelimelerin birlikte görülme sıklığı ve güncellikleri belirlenmiştir. Bulgulara göre, ilgili bilimsel literatürde yeşil binalarda sosyal kalite göstergelerini inceleyen yeterli çalışmanın olmadığı tespit edilmiştir. Çevresel kalite göstergelerinde araştırma odağının enerji verimliliği ve malzeme olduğu, ancak güvenlik, inşaat süresi, atık yönetimi, fonksiyon, toprak kirliliği, yapı sistemlerinin kalitesi, bağlam, konsept, su yönetimi, form ve yerel malzeme kullanımı göstergeleri hakkında araştırma boşluklarının olduğu belirlenmiştir. Ekonomik kalite göstergelerinde ise maliyet göstergesine yönelik araştırmalar daha fazla iken, yatırım geri dönüşü ve karlılık göstergeleri hakkında araştırma boşluklarının olduğu görülmüştür. Kullanıcı memnuniyet göstergelerinde ise araştırma odağının iç hava kalitesi, termal konfor ve aydınlatma olduğu, ancak akustik konfor, çevre kontrolü, esenlik, bakım, temizlik ve kaza oranı göstergeleri hakkında araştırma boşlukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis aims to determine the quality indicators in green buildings and to reveal the status of these indicators in the relevant scientific literature through bibliometric analysis. In the study, 35 quality indicators were specified by examining the green building literature in detail. These indicatos divided into four main groups according to their content: (1) Environmental quality indicators, (2) Economic quality indicators, (3) Social quality indicators, and (4) User satisfaction indicators. VOSviewer software was used for bibliometric analysis of quality indicators in green buildings and article citation analysis, the effectiveness of countries, effectiveness of the journals and coauthors with co-author analysis were revealed. With common word analysis, research gaps, frequency of co-occurrence of keywords, and their actuality were determined. According to the findings, it has been determined that there are not enough papers examining social quality indicators in green buildings in the relevant scientific literature. In environmental quality indicators, it was determined that the research focus was energy efficiency and materials, but there were research gaps on safety, construction time, waste management, function, soil pollution, quality of construction systems, context, concept, water management, form, and local material use indicators. In the economic quality indicators, while the research on the cost indicator is more, it has been seen that there are research gaps in the return on investment and profitability indicators. In terms of user satisfaction indicators, the research focus is on indoor air quality, thermal comfort, and lighting, but research gaps have been detected in acoustic comfort, environmental control, well-being, maintenance, cleanliness, and accident rate indicators.