Kullanıcı deneyimi bağlamında web sitelerinin ı̇ncelenmesi
Examination of websites in the context of user experience
  1. Tez No: 765133
  2. Yazar: BURCU BAŞKIR ATİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Sitesi, Arayüz, kullanıcı deneyimi tasarımı, mobil uygulamalar, e-ticaret, Internet, Website, Interface design, e-commerce, app, marketing, user experience, user interface
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnternet siteleri genel olarak birer iletişim aracı şeklinde nitelendirilmektedir. İnternet sitelerinin ilk hedefi, verilmek istenen mesajı internet kullanıcılarına direkt aktarmaktır. Bu hedef doğrultusunda sitenin etkili bir şekilde kullanılması için etkili bir arayüze sahip olunması gerekmektedir. Bu çalışmada internet sitelerinin arayüzlerinin önemi vurgulanmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve öneminden bahsedilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde İnternet ve uygulamalar başlığı altında İnternet, Web kavramı ve Responsive Web tasarımı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın kullanıcı deneyimi bölümünde kullanıcı deneyimi kavramı açıklanmış ve bu kullanıcı deneyiminin elemanları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Web sitesi arayüz tasarım modelleri başlığı altında e-ticaret siteleri, eğlence içerikli siteler, sosyal içerikli siteler, günce siteleri, arama motorları ve haber siteleri hakkında bilgi ve görseller paylaşılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde hakkında bilgi verilen e-ticaret siteleri, eğlence içerikli siteler ve sosyal içerikli sitelerin arayüzlerinin incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve içeriği özetlenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet sites are generally described as a means of communication. The primary goal of websites is to directly convey the desired message to internet users. In line with this goal, it is necessary to have an effective interface in order to use the site effectively. In this study, the importance of the interfaces of websites is emphasized. The study consists of four main parts. In the introduction part of the study, the subject, purpose and importance of the study are mentioned. In the first part of the study, information is given about the Internet, the concept of Web and Responsive Web design under the title of Internet and applications. In the user experience section of the study, the concept of user experience is explained and the elements of this user experience are explained. In the third part of the study, information and images about e-commerce sites, sites with entertainment content, sites with social content, diary sites, search engines and news sites were shared under the title of Web site interface design models. In the fourth part of the study, the interfaces of e-commerce sites, entertainment content sites and social content sites were examined. In the conclusion part of the study, the subject, purpose, importance and content of the study were summarized and the study was concluded.