Şirketlerin SASB-KPI puanları ile finansal başarısızlık olasılıkları arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationship between the SASB-KPI score of companies and the probability of financial failures
  1. Tez No: 765183
  2. Yazar: BUSE ÖKTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KARABINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Muhasebesi, Finansal Başarısızlık, Temel Performans Göstergeleri (KPI), Sürdürülebilirlik Raporu, Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu, Lojistik Regresyon, Sustainability Accounting, Financial Failure, Key Performance Indicators (KPI), Sustainability Report, Sustainability Accounting Standards Board, Logistics Regression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Şirketler 1900'lü yılların başlarında Büyük Buhran ve 2000'li yıllarda Subprime Mortgage krizi gibi küresel ölçekte gerçekleşen finansal krizlere ek olarak, günümüzde COVID-19 pandemisinin getirdiği finansal sıkıntılar ile yüzleşmek zorunda kalmışlardır. Bu finansal sıkıntıları zamanında ve etkin şekilde öngörmek ve mücadele etmek için çeşitli finansal başarısızlık tahmin yöntemleri geliştirmişlerdir. Şirketlerin finansal sıkıntıyı atlatabilmesi diğer bir deyişle başarılı konuma dönmesi konusu odak noktası haline gelmiştir. Şirketlerin finansal durumlarının belirlenmesinde finansal raporlar esas alınmaktadır. Ancak biyosferde çevresel kalitede öngörülemeyen değişimlerin meydana gelmesi, finansal olmayan raporlara ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Bu amaçla çalışmada sürdürülebilirlik raporları ile finansal başarısızlık arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde sürdürülebilirlik kavramı ve arka planı, sürdürülebilirlik muhasebesi, sürdürülebilirlik raporu ve sürdürülebilirlik parametreleri olan temel performans göstergeleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde sürdürülebilirlik muhasebesine ilişkin kuruluşlar olan; Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB), Küresel Raporlama Girişimi (GRI), Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), İklimle İlgili Finansal Beyanlar Görev Gücü (TCFD) kuruluşları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde finansal başarısızlık kavramı tanımlanmış olup, finansal başarısızlık tahmin çalışmaları, finansal başarısızlık nedenleri ve maliyetleri açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde finansal başarısızlık tahmininde kullanılan modellerden çok değişkenli modeller ve modern tahmin yöntemleri açıklanmıştır. Çalışmanın beşinci bölümünde ise uygulama yapılmıştır ve iki aşamadan meydana gelmektedir. Birinci aşamada Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB)'da ulaşım sektörü seçilerek, Altman ve Hotchkiss (2006) tarafından geliştirilen Z′′ skoru hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise SASB'ta seçilmiş olan ulaşım sektöründe ekonomik temel performans göstergesi olarak finansal tablolar seçilmiştir. Ardından şirketlerin finansal başarısızlık ölçütü olan bağımlı ve bağımsız değişkenler seçilmiş olup, finansal başarısızlık tahmin yöntemlerinden logit ve probit yöntemler uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies have had to face the financial distress brought by the COVID-19 pandemic today in addition to the global financial crises such as the Great Depression in the early 1900s and the Subprime Mortgage crisis in the 2000s. Various financial failure prediction methods have been developed to predict and combat these financial distress in a timely and effective manner.The issue of companies' ability to overcome financial distress, in other words, to return to a successful position, has become the focus. Financial reports are taken as a key in determining the financial status of companies. However, the occurrence of unpredictable changes in environmental quality in the biosphere showed the need for non-financial reports. For this purpose, it is aimed to measure the relationship between sustainability reports and financial failure in this study. In the first part of the study, the concept of sustainability and its background, sustainability accounting, sustainability report and key performance indicators, which are sustainability parameters, are explained. In the second part of the study, the organizations related to sustainability accounting; Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Global Reporting Initiative (GRI), International Integrated Reporting Council (IIRC), Carbon Disclosure Project (CDP), Climate-Related Financial Statements Task Force (TCFD) organizations were announced. In the third part of the study, financial failure is defined, financial failure estimation studies, reasons and costs of financial failure are explained. In the fourth part of the study, multivariate models and modern estimation methods are explained. In the fifth part of the study, the application was made and it consists of two stages. In the first stage, the transportation sector was selected in the Sustainability Accounting Standards Board (SASB) and the Z′′ score developed by Altman and Hotchkiss (2006) was calculated. In the second stage, financial statements were chosen as the economic key performance indicator in the transportation sector selected in SASB. Then, dependent and independent variables, which are the financial failure criteria of the companies, were selected.Logit and probit methods, which are among the financial failure estimation methods, were applied.