Sürdürülebilirlik raporlaması ve BİST enerji sektörü uygulaması
- Tez No: 937580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik raporlaması, enerji sektöründe sürdürülebilirlik raporlaması Tarih İstanbul/2024, Sustainability, sustainability reporting, sustainability reporting in the energy sector Date: İstanbul/2024
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Sürdürülebilirlik raporlaması, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarını şeffaf bir şekilde paylaşmalarını sağlayan kritik bir süreçtir. Bu süreç, şirketlerin sadece mevcut performanslarını değerlendirmelerine değil, aynı zamanda geleceğe yönelik sürdürülebilirlik stratejilerini belirlemelerine de katkıda bulunmaktadır. Son yıllarda yatırımcılar, düzenleyici kurumlar ve diğer paydaşlar tarafından artan ilgiyle birlikte, sürdürülebilirlik raporlaması daha fazla önem kazanmış ve raporlama standartlarının benimsenmesi yaygınlaşmıştır. Küresel ölçekte en çok kullanılan raporlama standartları arasında Global Reporting Initiative (GRI), Sustainability Accounting Standards Board (SASB) ve Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) bulunmaktadır. Bu standartlar, şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını daha karşılaştırılabilir, tutarlı ve şeffaf bir şekilde sunmalarına olanak tanımaktadır. Bu çalışma, Borsa İstanbul (BIST) enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması uygulamalarını incelemeyi ve bu bağlamda sektör genelindeki eğilimleri, farklılaşan raporlama uygulamalarını ve karşılaşılan zorlukları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle büyük ve küçük ölçekli şirketler arasındaki sürdürülebilirlik raporlama farklarının belirlenmesi ve bu farklılıkların şirketlerin yatırımcı ilişkileri, operasyonel verimlilik ve uzun vadeli değer yaratma süreçlerine etkileri analiz edilmiştir. Çalışmada ayrıca, enerji sektöründe çevresel performans göstergeleri olan enerji verimliliği, karbon emisyonu azaltımı ve yenilenebilir enerjiye geçiş konularına odaklanılmıştır. Araştırmanın bulguları, BIST enerji sektöründeki şirketlerin sürdürülebilirlik raporlamasında giderek daha fazla uluslararası standartlara yöneldiğini, ancak özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu sürece tam olarak uyum sağlamakta zorluklar yaşadığını göstermektedir. Büyük ölçekli şirketlerin ESG performanslarını daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde raporladığı, küçük şirketlerin ise kaynak kısıtlılıkları nedeniyle daha sınırlı bilgi sunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sürdürülebilirlik raporlamasının enerji sektöründeki şirketler için yalnızca düzenleyici uyum açısından değil, aynı zamanda finansal performans, yatırımcı güveni ve rekabet avantajı sağlama açısından da stratejik bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, sektör genelinde daha yüksek kalite ve tutarlılıkta raporlama yapılabilmesi için raporlama standartlarına uyumun teşvik edilmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi ve veri toplama süreçlerinin iyileştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainability reporting is a critical process that enables companies to transparently share their environmental, social, and governance (ESG) performance. This process contributes not only to the assessment of companies' current performance but also to the determination of their future sustainability strategies. In recent years, sustainability reporting has gained increasing importance due to the growing interest of investors, regulatory bodies, and other stakeholders, leading to the widespread adoption of reporting standards. Among the most widely used reporting standards on a global scale are the Global Reporting Initiative (GRI), the Sustainability Accounting Standards Board (SASB), and the Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). These standards enable companies to present their sustainability performance in a more comparable, consistent, and transparent manner. This study aims to examine the sustainability reporting practices of companies operating in the Borsa Istanbul (BIST) energy sector and to evaluate sector-wide trends, differences in reporting practices, and the challenges encountered. Specifically, the study focuses on identifying the differences between large and small-scale companies in sustainability reporting and analyzing the impact of these differences on investor relations, operational efficiency, and long-term value creation processes. Additionally, the study highlights key environmental performance indicators in the energy sector, such as energy efficiency, carbon emission reduction, and the transition to renewable energy. The findings of the research indicate that companies in the BIST energy sector are increasingly aligning their sustainability reporting practices with international standards. However, small and medium-sized companies, in particular, face challenges in fully adapting to this process. While large-scale companies provide more comprehensive and detailed reports on their ESG performance, smaller companies tend to disclose more limited information due to resource constraints. The study's results reveal that sustainability reporting is not only essential for regulatory compliance in the energy sector but also serves as a strategic element for financial performance, investor confidence, and competitive advantage. In this context, to ensure higher-quality and more consistent reporting across the sector, it is recommended to promote compliance with reporting standards, organize training programs, and improve data collection processes.