Okul müdürlerinin paylaşılan liderlik yaklaşımı ile okullarda örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişki
The relationship between shared leadership aproach of school principals and organizational sustainability in schools
  1. Tez No: 765240
  2. Yazar: GÜLDEN ÇALIŞKAN TÜYLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Paylaşılan Liderlik, Örgütsel Sürdürülebilirlik, Eğitim Kurumları, Öğretmen, Shared Leadership, Organizational Sustainability, Educational Organizations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı; kamu okullarında görev yapan okul müdürlerinin paylaşılan liderlik yaklaşımları ile okulların örgütsel sürdürülebilirliği arasındaki ilişkiyi incelemektir. Paylaşılan liderlik okul müdürünün okul içerisindeki görev ve sorumlulukları okulun paydaşları arasında yetenekleri doğrultusunda dağıtması, yönetim görevlerinin tek bir birey tarafından yürütülmemesi anlamına gelmektedir. Örgütsel Sürdürülebilirlik ise bir kurumdaki sosyal, çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetsel faaliyetlerin devam ettirilebilmesine yönelik etkinlikleri içermektedir. Okullardaki birtakım faaliyetlerin devamlılığını sağlamadaki en önemli birim kuşkusuz ki okul yönetimidir. Okulların yöneticisi olan müdürlerin yapılacak etkinliklerde ya da alınacak kararlarda okul çalışanlarının fikirlerini almaları ve onları yönetim sürecine dahil etmeleri bir taraftan müdürlerin yükünü hafifletirken diğer taraftan çalışanların etkinliklerde daha istekli olmasını ve ortak karar alınarak yürütülen etkinliklerin devam etmesini isteyeceklerdir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel yöntemle yapılmış ve araştırmanın evrenini İzmir ili Ödemiş ilçesinde görev yapmakta olan 919 ilkokul ve ortaokul düzeyindeki okullarda görev yapan öğretmen oluşturmuştur. Seçkisiz örneklem yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemiyle örneklem seçilmiş ve örneklemini 232 öğretmen oluşturmuştur. Çalışmada veri kaynağı olarak demografik özellikleri tespit etmede kullanılan kişisel bilgi formu, okul müdürlerinin paylaşılan liderlik yaklaşımını ölçmek için“Paylaşılan Liderlik Ölçeği”ve okullarda uygulanmakta olan örgütsel sürdürülebilirliği ortaya çıkarmak için“Örgütsel Sürdürülebilirlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS programı kullanılmış, tanımlayıcı istatistikleri analiz ederken frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farkın belirlenmesinde T testi ve F testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğunu kadın öğretmenler oluştururken, ortaokullarda görev yapan ve branş öğretmeni olan öğretmenler çoğunluktadır. Ayrıca, araştırmanın örneklemini oluşturan öğretmenlerin çoğu 31-40 yaş aralığında, evli ve lisans mezunudur. Örneklemin çoğunluğunu kıdemleri 11-15 ile 16-20 yıl arası olan öğretenler oluştururken, bulunduğu okuldaki çalışma yılı 9 yıl ve üzeri olan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmada, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin paylaşılan liderlik algısı ile örgütsel sürdürülebilirlik düzeyleri arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda paylaşılan liderlik bağımsız değişkeni, örgütsel sürdürülebilirlik bağımlı değişken algısındaki toplam varyansın %47,2'ini açıklamaktadır. Buradan yola çıkarak okul müdürlerinin işbirlikçi, destekleyici, etkileşime dayalı ve paylaşımcı bir liderlik anlayışı içinde çalışmalarının, okullarda örgütsel sürdürülebilirliğin gelişmesi üzerine olumlu bir etkisi olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the study, the personal information form used to determine demographic characteristics, the“Shared Leadership Perception Scale”to determine the attitude levels of school principals about shared leadership, and the“Organizational Sustainability Scale”to reveal the organizational sustainability applied in schools were used as data sources in the study.In the study, the personal information form used to determine the demographic characteristics was used as the data source, and the SPSS program developed for social sciences was used to analyze the study.While analyzing descriptive statistics, frequency, percentage, mean and standard deviation were used.T test and F test were used to determine the difference between variables. While the majority of the teachers participating in the study are female teachers, the teachers working in secondary schools and branch teachers are in the majority. In addition, most of the teachers who make up the sample of the research are between the ages of 31-40, married and have a bachelor's degree. The majority of the sample consisted of teachers whose seniority was between 11-15 and 16-20 years, while teachers with a working year of 9 years and above in their school. In the research, a high level of statistically positive correlation was found between the shared leadership perception of teachers working in primary schools and their organizational sustainability levels. In addition, as a result of the regression analysis, the independent variable of shared leadership explains 47.2% of the total variance in the perception of organizational continuity dependent variable. From this point of view, the fact that school principals work in a collaborative, supportive, interactive and sharing leadership understanding will have a positive effect on the development of organizational sustainability in schools.