Sekundum atriyal septal defekt olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Secundum atrial septal defect cases retrospective evaluation
  1. Tez No: 765261
  2. Yazar: SABINA NADIROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal septal defekt, konjenital kalp hastalığı, ostium sekundum defekt, spontan kapanma, Atrial septal defect, congenital heart disease, ostium secundum defect, spontaneous closure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastanemizde sekundum atriyal septal defekt (ASD) tanısı alan hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özelliklerini ve klinik özelliklerini değerlendirerek, sekundum ASD takip ve tedavisini, klinik seyrini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 01/01/2010-31/12/2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji kliniğinde değerlendirilen ve ASD tanısı girilen 3 ay-18 yaş arası toplam 10316 hasta dahil edildi. Hastaların dosya bilgilerine retrospektif olarak hastane sisteminden bakıldı. Bu hastalardan ekokardiyografide (EKO) izole sekundum ASD tanısı konulan 1395 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanı yaşı, başvuru şikayetleri, fizik muayene bulguları, EKO ile ölçülen defekt çapları, defektin spontan kapandığındaki yaşı, cerrahi ve perkütan transkateter kapatma uygulaması yapılan hastaların operasyon sırasındaki yaşları kayıt edildi. Hasta verileri SPSS 22 paket programı aracılığı ile analiz edildi. Bulgular: Hastaların 776'sı kız (%55,6) ve 619'u (%44,4) erkek olup, kız/erkek oranı 1,25 olarak bulundu. ASD çapı 6 mm'den küçük olan 828 (%61,2) hasta (küçük ASD), 6-8 mm arası olan 201 (%14,8) hasta (orta ASD), 8 mm'den büyük olan 324 (%24) hasta (büyük ASD) saptandı. Hastaların ortalama tanı yaşı 3,56+/-3,82 yıl olarak bulundu. Hastalarımızın 852'sinin (%61,1) izlem verileri, hastaların takiplerine düzenli devam etmemeleri nedeniyle yetersizdi. Geriye kalan 543 hasta, en az iki kez EKO uygulanmış ve takiplerine devam etmiş hastalardı. Klinik izlem takibine göre gruplandırdığımızda defekti kendiliğinden kapanan hasta sayısının 261 (%48,1), transkateter kapatma yapılan hasta sayısının 147 (%27,1), cerrahi kapatma yapılan hasta sayısının 84 (%15,4), kapatma yapılmayıp halen takiplerine devam edilen hasta sayısının 51 (%9,4) olduğu görüldü. Küçük ASD'lerin %75'i ve orta ASD'lerin %68'i 5 yaşa kadar spontan kapandığı görüldü. ASD çapı 8,05 mm'nin üstünde olan hastalarda sağ ventrikülde genişleme olduğu görüldü. Sonuç: Hastalarda tanı yaşı ve ASD çapının, spontan kapanma ve prognozda önemli faktörler olduğu tespit edildi. Küçük ve orta boy ASD'lerin çoğunun takipte 5 yıl içerisinde spontan kapandığı görüldü. Genel olarak ASD'si spontan kapanan hastaların %90'ının küçük ASD'li olgular olduğu görüldü. EKO'da tespit edilen sağ ventrikül genişlemesinin ASD çapı ile ilişkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the clinical course and follow-up of secundum ASD, by evaluating the demographic characteristics and clinical characteristics such as age, gender, of patients diagnosed with secundum atrial septal defect (ASD) in our hospital. Materıals And Methods: The study included 10316 children aged between 3 months and 18 years who were examined and diagnosed with ASD in the Department of Pediatric Cardiology at the University of Health Sciences Ankara Dr. Sami Ulus Gynecology and Childhood Health and Diseases Training and Research Hospital between 01/01/2010-31/12/2020. File information of the patients was obtained retrospectively from the hospital system.1395 of these patients who diagnosed with isolated secundum ASD by echocardiography (ECHO) were included in the study. The age at diagnosis, presentation complaints, physical examination findings, defect diameters measured by ECHO, age of the patient when the defect closed spontaneously, and the age of the patients who underwent surgery and percutaneous transcatheter closure at the time of the operation were recorded. Patient data were analyzed using the SPSS 22 package program. Results: Of the patients included in the study, 776 (55.6%) were female and 619 (44.4%) were male, with a female/male ratio of 1.25. There were 828 (61.2%) patients with an ASD diameter less than 6 mm (small ASD), 201 (14.8%) patients with an ASD diameter of 6-8 mm (moderate ASD), and 324 (24%) patients with an ASD greater than 8 mm (large ASD) in this study. The mean age at diagnosis of the patients was 3.56+/-3.82 years. The follow-up data of 852 patients (61.1%) were insufficient because the patients did not follow up regularly. The remaining 543 patients underwent ECHO at least twice, and these patients continued their follow-up. When classified according to clinical follow-up, it was seen that the number of patients whose defect closed spontaneously was 261 (48.1%), the number of patients who underwent transcatheter closure was 147 (27.1%), the number of patients who underwent surgical closure was 84 (15.4%) and the number of patients who were still followed-up without closure was 51 (9.4%). It was observed that 75% of small ASDs and 68% of moderate ASDs closed spontaneously by 5 years of age. We found that enlargement of the right ventricle in patients with an ASD diameter greater than 8.05 mm. Conclusion: It was determined that the age at diagnosis and the diameter of the ASD were important factors in spontaneous closure and prognosis. It was observed that most of the small and moderate ASDs resolved spontaneously within 5 years of the follow-up. In general, 90% of the patients whose ASD closed spontaneously were small ASD cases. Right ventricular enlargement detected on ECHO was found to be associated with ASD diameter.