Understanding Turkish family through Turkish family surveys
Türk ailesini Türkiye aile araştırmaları üzerinden anlamak
  1. Tez No: 765269
  2. Yazar: EBRU ARACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Family, Turkish Family Structure, Turkish Family Structure Survey, Social Change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bütün toplumlar tarafından önemi kabul edilmiş bir kurum olan aile, insanların dünyaya gözünü açtığı, sosyal hayata dair bilgileri öğrendiği, duyguları tanıdığı, kendini tanımladığı ilk oluşumdur. Aile, bireyler arasında bağ kurar, toplumsal değerleri öğretir ve bu değerlerin bir sonraki nesillere aktarılmasında mühim bir rol oynar. Aile dinamiklerinin toplumsal yapının oluşumundaki etkisi oldukça güçlüdür ve zaman içindeki değişimi toplumsal sistemin de evrilmesine neden olur. Bu dinamikleri ortaya çıkaran temel araçlardan biri de araştırmalardır. Boylamsal araştırmalar da bu anlamda önemli belirleyicilerdendir. Bu bağlamda, Türkiye'deki aile yapısındaki ve toplumsal değişimi anlayabilmek için devlet tarafından her beş yılda bir araştırmalar yapılmaktadır. İlki 1988 yılında, ikincisi yaklaşık 20 yıl sonra 2006 yılında gerçekleştirilen ve 2011, 2016 ve 2021 yıllarında tekrarlanan Türk aile yapısı araştırmaları sorularının ana kaynağını oluşturduğu bu çalışmada, anketler aracılığıyla aile yapısındaki değişimlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Anahtar Kavramlar: Aile, Türk Aile Yapısı, Türk Aile Yapısı Araştırmaları, Sosyal Değişim
Özet (Çeviri)
The family, an institution whose importance is recognized by all societies, is the first formation where people open their eyes to the world, learn about social life, recognize emotions and define themselves. The family establishes bonds between individuals, teaches social values and plays an essential role in transferring these values to the next generation. The impact of family dynamics on the formation of the social structure is quite strong and its change over time causes the social system to evolve. One of the main tools that reveal these dynamics is the research. Longitudinal studies are also important determinants in this sense. In this context, the state conducts many surveys every five years to understand the changes in family structure and social change in Türkiye. This study aims to reveal the changes in the family structure through questionnaires, the main source of which is the questions of the Turkish family structure surveys, the first of which was conducted in 1988, the second of which was conducted nearly 20 years later in 2006, and repeated respectively in 2011, 2016 and 2021.